Dynia i cukinia nadal rosnie. Mnoży się i pleni. Nie pomaga przycinanie i rozdawnictwo. Wczoraj przywiozłam do domu kolejną partię czegoś, co wygląda jak skrzyżowanie cukinii z dynią ozdobną (i pewnie nim jest) Dwie "gruchy" podarowałam koleżance. Resztę należało przetworzyć. Tym razem wyprodukowałam przecier.
PRZEPIS NA PRZECIER Z CUKINII
Miałam jakieś 4 kg cukinii, obrałam ją, wyczyściłam z pesteczek, pokroiłam. Wrzuciłam do garnka z niewielką ilością wody i gdy się rozgotowała dodałam jeden słoiczek przecieru pomidorowego (nadmiar pomidorów już minął), czarnuszkę, pieprz, sól i garść świeżych ziół: bazylii i oregano. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę blenderem i włożyłam do słoiczków. Przecier będzie idealny jako baza do sosu do spaghetti i zupy kremu.
SCHABOWE ROLADKI Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM
Produkty:
6 plastrów schabu
12 dkg sera pleśniowego z niebieską pleśnią
garść szpinaku nowozelandzkiego lub zwykłego
6 słupków cukinii
kieliszek białego wina
kilka łyżek oleju
sól, pieprz do smaku
Wykonanie: schab tłuczemy, osypujemy solą i pieprzem. Na każdy plaster układamy kawałek sera, kilka liści szpinaku, kawałek cukinii. Zawijamy w roladę. Rolady podsmażamy na oleju na złocisty kolor a następnie podlewamy białym winem i dusimy ok. 30 minut.
Mniam!
Na kolację zaś usmażyłam cukinię a la schabowe.
Inne moje dyniowe przepisy można znaleźć tu:
Co zrobić z dynią i cukinią?
zapiekanka z cukinią i grzybami
Leczo z cukinii
Co zrobić z dynią i cukinią?
zapiekanka z cukinią i grzybami
Leczo z cukinii
Hm! u mnie w domu dynia nie przyjęła się, to moje towarzystwo pierogowo-mięsożerne nie chce nawet o niej słyszeć, szybciej przemycę cukinię; cukinia a la schabowe musi być ciekawa, lubię też w wydaniu faszerowanym, jest delikatniejsza od papryki; pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMoi jedzą na wszelkie możliwe sposoby- na słono i na słodko. :)
UsuńFajne te przepisy. Ja praktycznie przetworów nie robie bo i ogrodu z taka ilości warzyw i owoców nie mam. I chyba jakoś mała wagę do przetworów przywiązuje i mało z nich korzystam. Bo np zupę z cukini robie zawsze tylko ze świeżej cukini, która jest u nas dostępna cały rok. Gdybym jednak miała spore jej ilości? Hm, mysle, ze bym pozamrazala co nieco... Dobrego gotowania!
OdpowiedzUsuńNianiu, pamiętaj, ze to wszystko urosło na mojej działce. Mam zasadę, że nie kupuje owoców i warzyw na przetwory i w sumie kupuje niewiele warzyw i owoców (chyba, że egzotyczne), bo to co lubię, mam ze swoich upraw.
UsuńU nas już ostatnie młodziutkie cukinie... chyba je zamarynuję. Teraz jest czas dyń ;) Na razie robię zupy, na ostro, takie lubimy najbardziej. Na zimę dynię po prostu mrożę w kawałkach albo przechowuję całe. Dzisiaj leje od rana, jest paskudnie... Uściski ślę ;)
OdpowiedzUsuńsuper przepis! też robię (bardziej mąż, bo to król kuchni, ja za kopciucha robię:)), ale tylko ze świeżej.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
a, udostępniłam :)
OdpowiedzUsuńJakoś do cukini, nie mogę się przekonać.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem warto, bo daje mnóstwo możliwości kulinarnych.
UsuńA zwyciężczynią konkursu została Ania Gigantka ;)
OdpowiedzUsuńWieczorami siedzę głodny, jak zwykle, co winą jest tych ch… tych kalorii, które mnożą się jak króliki i ciągle ich za dużo. Trudno się dziwić, że gdy zobaczyłem tekst o dyni, zajrzałem i przeczytałem. Smaku sobie narobiłem i jestem jeszcze bardziej głodny:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam warzywne dania, leczo robię na wiele sposobów. Twój przecier na pewno smakowałby mi, a spleśniały ser uwielbiam. Cukinia a la schabowe? Może to coś takiego, co ja czasami robię?: plastry cukinii poprószone mąką i chwilę smażone na oleju. Czasami dodaję jakiejś przyprawy. Nie obieram cukinii ze skóry, bo po usmażeniu ma cudny, złotozielony, kolor.
Też tak robisz?
Pewnie, że nie obieram skórki, bo mi szkoda tego co pod nią siedzi. Natomiast panierkę robię klasyczną, czyli z bułki tartej i jajka.
UsuńCiekawa jestem, jak w tym roku będzie z dyniami- zasiałam całkiem sporo różnych odmian cukinii, kabaczków i dyń ozdobnych, ale jeszcze nie powschodziły.
Tak tylko zajrzałem, bo jestem głodny, a tutaj takie pyszności:)
OdpowiedzUsuń