Dziś na obiad zaproponowałam omlet, a Chuda zaaprobowała pomysł.
Bezglutenowy omlet z pokrzywami
Produkty:
duża garść pokrzyw,200 ml wody
4 jajka
8 łyżek mąki kukurydzianej
kilka łyżek pomidorów z puszki lub przecieru
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
ulubione przyprawy ( u nas oregano, bazylia, koper)
Wykonanie:
pokrzywy zagotowujemy w wodzie (2-3 minuty), schładzamy. Dodajemy resztę produktów i miksujemy na jednolita masę. Rozgrzewamy patelnie z kilkoma kroplami oleju i smażymy omlety. Podajemy z tym, co kto lubi ( u nas królują już świeże zioła z ogrodu i uprawy na oknie). Smacznego!pasta z soczewicy i chwastów
chleb z chwastami
olet z podagrycznikiem
zupa z chwastów
Czasem robię taką jajecznicę. Pokrojoną drobno pokrzywę i pokrojony szczypiorek dodaję do trzech żółtek, trzech łyżek mleka i trzech łyżek mąki. Wymieszać z ubitymi białkami i łyżką kłaść na patelnię. Smażymy na wolnym ogniu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda ciekawie, może spróbuję coś podobnego zrobić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHmm, nie wiem, jak smakuje taki omlet, ale mam zaufanie do męskich gustów Ślubnego. Aniu, chwalił?
OdpowiedzUsuńRównież nie znam takiego smaku, ale chyba się skuszę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pokrzywy w tarcie I w zupie... Omlet wyprobuje.
OdpowiedzUsuńUltro, Twoja jajecznica musi być pyszna! U nas do jajecznicy czy jajek sadzonych dodajemy jarmużu.
OdpowiedzUsuńAleksandro,Jasiu, polecam chwasty!
Krzysiu, tego konkretnego Ślubny nie jadł, ale zielone naleśniki mu smakowały.
Nianiu, prawda? Pokrzywy są super!
Na pewno jest pyszna, wkrótce wypróbujesz przepis.:)
OdpowiedzUsuń