Korzystając z ładnej pogody, pojechałam wczoraj na działkę, a tam... wszystko rośnie! Pomidory pod folią, cukinie na grządkach, fasolka, sałata, rukola, buraczki, marchewka i całe mnóstwo... chwastów.
Chwasty powyrywałam gdzieniegdzie i zebrałam plony.
A potem cały wieczór spędziłam w kuchni gotując i przetwarzając. Efekt: mrożonki i słoiczki. Najbardziej dumna jestem z potrawy znanej jako leczo z cukinii. Moje leczo jest całkowicie wegańskie.
1 kg pomidorów
3 cebule,
2 ząbki czosnku
garść świeżego oregano
olej, sól, pieprz.
Wykonanie:
Cebulkę i pomidory zesmażyłam na oleju, dodałam pokrojoną w półplastry cukinię, udusiłam z przyprawami. Na koniec wrzuciłam drobno posiekany czosnek i oregano.
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić leczo z cukinii do słoików na zimę, to już podpowiadam. Półlitrowe lub litrowe słoiki oraz nakrętki dokłądnie myjemy i wyparzamy. Napełniamy słoiki potrawą. Zakręcamy. Sprawdzamy, czy nie ciekną. Słoiki gotujemy ok. 1 godziny w dużym garnku z porywką.
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić leczo z cukinii do słoików na zimę, to już podpowiadam. Półlitrowe lub litrowe słoiki oraz nakrętki dokłądnie myjemy i wyparzamy. Napełniamy słoiki potrawą. Zakręcamy. Sprawdzamy, czy nie ciekną. Słoiki gotujemy ok. 1 godziny w dużym garnku z porywką.
Danie jest szybkie i pyszne.
Zapraszam na inne przepisy z wykorzystaniem cukinii:
Zapraszam na inne przepisy z wykorzystaniem cukinii:
Poproszę kilka słoiczków:) pieknie wygląda:) kocham cukinię.
OdpowiedzUsuńAneto, cukinia już zarezerwowana:(
UsuńJa jestem zła na mamę, bo wszystkie cukinie przerobiła na sałatkę, a ja tak chciałam je ponadziewać mięchem i upiec w piekarniku... ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Sol
Ja niestety przetworow malo robie ale gotuje chetnie...
OdpowiedzUsuńNie ma u nas, na Pogórzu, klimatu dla dyniowatych, cukinie mizerne, dynie wcale nie zawiązały owoców, w przyszłym roku posadzę w tuneliku na próbę; lubię leczo, ale z mięskiem; pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię leczo i właśnie mi przypomniałaś, że w tym roku jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńzapomniałam o leczo w tym roku! dzięki za przypomnienie:)
OdpowiedzUsuń