środa, 11 września 2013

Jak zrobić leczo z cukinii?

Korzystając z ładnej pogody, pojechałam wczoraj na działkę, a tam... wszystko rośnie! Pomidory pod folią, cukinie na grządkach, fasolka, sałata, rukola, buraczki, marchewka i całe mnóstwo... chwastów. 
Chwasty powyrywałam gdzieniegdzie i zebrałam plony. 
A potem cały wieczór spędziłam w kuchni gotując i przetwarzając. Efekt: mrożonki i słoiczki. Najbardziej dumna jestem z potrawy znanej jako leczo z cukinii. Moje leczo jest całkowicie wegańskie.

Leczo z cukinii przepis


Składniki: 


2 cukinie
1 kg pomidorów
3 cebule,
2 ząbki czosnku
garść świeżego oregano
olej, sól, pieprz.

Wykonanie: 

Cebulkę i pomidory zesmażyłam na oleju, dodałam pokrojoną w półplastry cukinię, udusiłam z przyprawami. Na koniec wrzuciłam drobno posiekany czosnek i oregano. 
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić leczo z cukinii do słoików na zimę, to już podpowiadam. Półlitrowe lub litrowe słoiki oraz nakrętki dokłądnie myjemy i wyparzamy. Napełniamy słoiki potrawą. Zakręcamy. Sprawdzamy, czy nie ciekną. Słoiki gotujemy ok. 1 godziny w dużym garnku z porywką. 


Danie jest szybkie i pyszne. 
Zapraszam na inne przepisy z wykorzystaniem cukinii:


7 komentarzy:

  1. Poproszę kilka słoiczków:) pieknie wygląda:) kocham cukinię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem zła na mamę, bo wszystkie cukinie przerobiła na sałatkę, a ja tak chciałam je ponadziewać mięchem i upiec w piekarniku... ;)

    Pozdrawiam,
    Sol

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja niestety przetworow malo robie ale gotuje chetnie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma u nas, na Pogórzu, klimatu dla dyniowatych, cukinie mizerne, dynie wcale nie zawiązały owoców, w przyszłym roku posadzę w tuneliku na próbę; lubię leczo, ale z mięskiem; pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię leczo i właśnie mi przypomniałaś, że w tym roku jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. zapomniałam o leczo w tym roku! dzięki za przypomnienie:)

    OdpowiedzUsuń