niedziela, 26 stycznia 2014

Jak zrobić tartę z warzywami?

Na przyjazd córek przygotowałam niecodzienny obiad. Zrobiłam wytrawną tartę.
Wiem, niby nic wielkiego, ale jakoś dotychczas nie przygotowywałam tego dania, wiec to był pierwszy raz. A tarta chodziła za mną od ostatniego pobytu w Warszawie, gdzie , czekając na pociąg do domu, jadłam tartę szpinakową z łososiem. Potem samo słowo tarta bombardowało mnie ze stron internetowych. Należało wiec wziąć byka za rogi i sprawdzić jak zrobić tartę.
Podpierałam się przepisem, ale oczywiście całkowicie go zmodyfikowałam. Zapraszam po przepis na tartę z warzywami

Prosta tarta z mieszanką królewską

Składniki i przygotowanie ciasta:
200 g mąki pszennej
100g margaryny lub masłą
1 jajko
½ łyżeczki proszku dopieczenia
1 łyżeczki suszonego koperku
szczypty soli.

Wszystkie składniki najpierw posiekałam nożem, potem lekko zagniotłam i włożyłam do lodówki na pół godziny. Następnie wyrobiłam ciasto i przełożyłam do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwałam widelcem, by nie powstały góry i doliny. Piekłam pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180o  W tym czasie przygotowałam nadzienie. 




Składniki na farsz do tarty:


1 pierś z kurczaka
50 g wędzonego boczku
1 opakowanie mrożonych warzyw, tzw. mieszanka królewska (kalafior, brokuł, marchewka)
2 łyżki oleju
Te składniki zostały podsmażone z solą i pieprzem, a następnie ułożone na podpieczonym spodzie tarty. Całość została zalana dwoma jajkami ubitymi z 150g żółtego sera i łyżeczką suszonego koperku.
Następne pól godziny tarta znowu spędziła w piekarniku. Gdy wszyscy byli już odpowiednio głodni, zaparzyłam kwitnącą herbatę i zasiedliśmy do obiadu.


Organizer Sophie
Chuda stwierdziła, ze zdecydowanie musi nauczyć się robić tartę, a ja, że to danie częściej będzie gościć na naszym stole.

11 komentarzy:

  1. Bo tarta, jest pysznym daniem. A ja jeszcze lubie wersje grzybowa... zreszta moze byc i "przeglad lodowki "... Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Nietypowa tarte ale podoba mi sie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nianiu, a widziałaś u mnie typowy przepis? Ja muszę wszystko zmodyfikować i zrobić po swojemu.

      Usuń
  3. Brzmi tak apetycznie , ze i ja wezmę byka za rogi i upichcę dziś tartę i co więcej- wg twojego przepisu, Dziękuję za podpowiedź, ślinka cieknie że opanować się nie mogę!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe są te tarty, nigdy jeszcze nie robiłam, raczej pizze, ale to przecież nie to samo; muszę kiedyś spróbować, przy okazji pieczenia chleba; właściwie to wszystkim chyba można je nadziać, co tam poleguje za długo w lodówce, prawda? pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie- wszystkim i to też mi się w nich podoba. Na razie mam ochotę na taką z grzybami i na por z boczkiem. Zobaczymy :)

      Usuń
  5. lubię tarty :) wszelkiego rodzaju.

    OdpowiedzUsuń
  6. tarta jest troche jak pizza.... wszystkim daje sie przykryc

    OdpowiedzUsuń