Wiosną posiałam nasionka. Leżały cała zimę w kuchni, zdążyłam zapomnieć, co to za nasiona. Wyglądały na kabaczki, patisony albo cukinie. W każdym razie dyniowato. Po kilku tygodniach na grządce były już okazałe dyniowate liście, ale nadal nie było wiadomo co to jest.
Nasiona dyni i cukinii
Zagadka rozwiązała się w połowie lipca, gdy zielsko, rozrośnięte niemiłosiernie (wchodzące na trawnik, rosnące na groszku, wpełzające do folii) zaczęło owocować... wtedy okazało się, że jestem szczęśliwą posiadaczką cukinii i... dyni ozdobnej. Z cukinią problemu nie mam, przepisów mnóstwo, ugotuję, usmażę, zawekuję. Ale dynia ozdobna?! Póki co rośnie, chyba zacznę rozdawać. Może ktoś chce? Konkurs ogłoszę z nagrodą w postaci dyni?
Na razie wymyśliłam, że wykorzystam kwiaty tejże dyni i zrobię:
faszerowane kwiaty dyni
Zerwałam pokaźną ilość pięknie rozkwitłych żółtych kwiatów (męskich), wycięłam ze środka pręciki. Przygotowałam farsz taki jak do gołąbków, czyli mielone mięso, ryż cebula, przyprawy. Dodałam jeszcze liście szpinaku, bo tego tez mam na działce mnóstwo. Do każdego kwiatka łyżeczką nałożyłam farsz i zawinęłam płatki. Na dno żaroodpornego naczynia wlałam oleju i ułożyłam kwiatki ciasno obok siebie. Naczynie nakryłam folią aluminiową i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po godzinie rodzina rozkoszowała się tym niecodziennym daniem.
Wątróbka drobiowa z cukinią
Cukinia natomiast pojawiła się w towarzystwie drobiowej wątróbki.
Składniki:
1/2 kg wątróbki drobiowej
1 mała cukinia
1 cebula
kilka łyżek oleju
sól, pieprz, oregano
Składniki:
1/2 kg wątróbki drobiowej
1 mała cukinia
1 cebula
kilka łyżek oleju
sól, pieprz, oregano
Wykonanie krok po kroku:
Wątróbkę czyścimy z błonek. Cukinię kroimy w plastry. Cebulkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wkłądamy cebulę, wątróbkę i cukinię. Dodajemy pieprz i oregano. Kilka minut dusimy aż nadmiar soku z sukinii odparuje. Przed samym podaniem solimy do smaku.
Muszę przyznać, że smażenie wątróbki z cebulką, cukinią i przyprawami było bardzo dobrym pomysłem. Wątróbka była bardzo soczysta i wyśmienicie smakowała.
Świetny przepis na kwiaty dyni!!!!!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńA mnie ciekawi czym rózni sie męski od żenskiego kwiatek?
OdpowiedzUsuńPod żeńskim kwiatkiem od razu jest taka maleńka dyńka (albo kabaczek, cukinia, patisonek) natomiast kwiatek męski ma od razu łodyżkę. W środku kwiatka męskiego są zrośnięte pręciki, natomiast kwiatek żeński ma środku słupek. Jeśli zerwalibyśmy kwiatki żeńskie, nie mielibyśmy dyń.
UsuńZostawcie coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńA ja jutro robię bób z kurkami :D
Dla Ciebie też wystarczy- teraz na topie są placuszki z cukinii. A bób z kurkami świetnie brzmi :)
Usuńnormalnie jak u Pascala :) świetne danie żeby ugościć rodzinkę z Czech... muszę poszukać tych kwiatów, bo mam posadzoną cukinię i właśnie robię keczup z tego warzywa... dla studentów ;)
OdpowiedzUsuń