- A ciastka imbirowe upieczesz? - Zapytał Syn, gdy do pieczenia pierniczków się przyznałam. No i cóż było robić?
Wstałam o poranku, ciasto zagniotłam, ciasteczka wykroiła i upiekłam....
Pachnie....
Kosz z ciastkami musiałam schować do szafy, żeby przypadkiem słodkości nie zniknęły przed czasem ;)
Przepis na angielskie ciasteczka imbirowe
Składniki na pyszne ciastka:
0,5 kg mąki
100g masła lub margaryny
3 żółtka
1 białko
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonwj
1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel olejku
2 cytryny
kawałek świeżego imbiru ( ok. 3 cm )
Wykonanie:
Wyciskamy sok z połowy cytryny. Zagniatamy ciasto z mąki, masła, żółtek, cukru, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny i imbir. Kruche ciasto imbirowe odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Białko kłócimy- będzie potrzebne do smarowania ciastek.
Następnie ciasto dzielimy na dwie kule, wałkujemy na cienki placek i wycinamy ciasteczka imbirowe. Każde ciastko smarujemy białkiem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Układamy na oprószonej mąką blaszce. Pieczemy w 170 stopniach aż wiórki lekko się zarumienią.
Ciasteczka idealnie nadają się na drobny świąteczny prezent.
U mnie tez zawsze znikają przed czasem.... Chyba taki los pysznych ciasteczek!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńw ubiegłym roku jakoś mi Twój przepis umknął, ale teraz zrobię, bo zawsze to jakaś nowość :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasteczka! Pożyczam przepis :)
OdpowiedzUsuńJutro piekę pierniczki, będą też trufelki z orzechem w środku; pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń