KMIECA
KASZA
czyli
co mogli jeść Słowianie
Składniki:
1
szklanka pęczaku
2
marchewki
1
pietruszka
1
mała cebula
garść
ugotowanego bobu
garść
zielonego groszku
miska
chwastów: podagrycznik, pokrzywa, babka lancetowata, lebioda,
lebiodka, mniszek lekarski
łyżeczka
nasion kolendry, sól, gałązka lubczyku
gęsi
smalec
Wykonanie:
Pęczak
gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie i odstawiamy pod pierzynkę.
Marchewkę
i pietruszkę ścieramy na tarce, cebulę drobno kroimy. Wszystkie
warzywa podsmażamy na gęsim smalcu, pod koniec smażenia dodajemy
drobno pokrojone chwasty. Kaszę łączymy z warzywami,doprawiamy
kolendrą i solą. Na koniec posypujemy danie drobno pokrojonym
lubczykiem.
SMACZNEGO!
Anno, a obiecałem sobie nie czytać Twoich przepisów, gdy będę głodny. Nie posłuchałem się siebie i teraz zaglądam do lodówki, a tam tylko jedna śliwka, pesto i piwo:(
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, jaki smak mogą mieć dodane chwasty, ale całość czyni wrażenie, czyli, mówiąc wprost, czuję zwiększone wydzielanie soków trawiennych. Spróbowałbym, oj, tak.
Cóż ja poradzę, że czytujesz na głodno;) A chwasty nadały potrawie wyrazistości, choć ważniejszy był specyficzny smak kolendry.
UsuńZa wyjątkiem tego gęsiego smalcu - danie super dla mnie. Tak, tak, wiem, że dawni Słowianie rzadko bywali wegetarianami ;) Jak to moje dziecię łączy wikingów z wege - nie mam pojęcia ;)
OdpowiedzUsuńŚciskam Was czule ;) tęsknimy za Domkiem pod Orzechem...
Mnie już wcześniej zastanawiało, jak połączyć mięsożernych wikingów z wege ;) Dla wegetarian może być wersja z masłem, a dla wegan z olejem.
UsuńCiekawe danie ale poddałabym je modyfikacji i zrezygnowała z gęsiego smalcu gdyż jestem jaroszem.
OdpowiedzUsuńTeż się zastanawiałam nad innym tłuszczem, ale gęsi smalec wydawał mi się bardziej słowiański od oleju rzepakowego.
UsuńWszystko super, tylko te chwasty... :) :)
OdpowiedzUsuń