sobota, 17 października 2015

Kaczka faszerowana jabłkiem i imbirem

Nadszedł czas imbiru. Jego ostry specyficzny smak jednoznacznie kojarzy się z długimi szarymi wieczorami, gdy za oknem mgła, a w kuchni żarzy się ciepłe światło i pachnie jabłkami oraz cynamonem lub imbirem. Wszak kłącze imbiru ma właściwości rozgrzewające i świetnie sprawdza się jako antidotum na przeziębienie. Zazwyczaj dodaję imbir do herbat i ciastek. Tym razem został użyty jako jeden ze składników wykwintnego dania obiadowego. 


Kaczka pieczona z jabłkiem i imbirem

Składniki:
1 nieduża kaczka (moja ważyła trochę ponad kilogram)
1/2 kg soczystych jabłek
kawałek kłącza imbiru (ok. 3 cm)
200 ml wina owocowego
sól, pieprz, olej.

Wykonanie:
Kaczkę płuczemy i czyścimy z tzw. pypci. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wnętrze kaczki nacieramy solą, a następnie władamy do środka jabłka wymieszane z imbirem. Kaczkę spinamy, aby owoce nie wypadły. Nadają się do tego wykałaczki lub specjalne spinki. Z zewnątrz nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do brytfanny lekko skropionej olejem. Obsmażamy z wszystkich stron. Gdy się zarumieni, wlewamy wino i dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny. Podać można z kaszą jaglaną i buraczkami. 

P.S. Nie wyrzucamy skórek z jabłek i imbiru- można je zalać wrzątkiem, dosłodzić miodem i pić aromatyczny napar.
Inne przepisy na drób:
Gęś
Kaczka z borówkami 
Indyk z owocami



6 komentarzy:

  1. Ech, a ja dzisiaj znowu miałem kotlet z ziemniakami...
    Przyznam, że nie pamiętam, żebym kiedykolwiek jadł kaczkę nadziewaną jabłkami; zresztą, bez jabłek też nie.
    Gdy pracowałem w UK, na co dzień używałem imbiru jako dodatku do herbaty, nie wiem dlaczego teraz tego nie robię...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem po prostu się zapomina... a potem wraca do pewnych przyzwyczajeń i zwyczajów. Ja bardzo późno odkryłam świeży imbir i teraz bardzo lubię jego smak.

      Usuń
  2. napar ze skorek :) ciekawy pomysl
    adatoniewypada (nie moge wpisywac jak zwykle to robilam u ciebie na stronie)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszenie skórek z jabłek to jedno z moich pierwszych dziecięcych wspomnień, "herbatka" z jabłkowych skórek towarzyszy mi więc od zawsze :) ja ją tylko modyfikuję. Nic nie mieszałam z ustawieniami, więc może to chwilowe trudności bloggera?

      Usuń
  3. Nigdy jeszcze nie próbowałam imbiru :)

    OdpowiedzUsuń