Chłodna i wilgotna wiosna sprawiła, że pokrzywy rosną bujne i mięsiste. Aż chce się je rwać i jeść! Zrywamy młode liście albo czubki roślin przed kwitnieniem i używamy do tego gumowych rękawiczek!
Zdrowe dania z pokrzyw
Pomysłów na dania z pokrzywą mam mnóstwo. Ostatnio serwowałam fantastyczne jarskie kotlety z ziemniaków i pokrzywy. Sa proste w wykonaniu, zdrowe i mogą stać się ciekawą odmianą w kuchni.Kotleciki z pokrzyw i ziemniaków
Produkty:
100 g świeżej pokrzywy
500 g ziemniaków
małe jajko
cebula
ulubione zioła (np. świeża bazylia i oregano)
sól
pieprz
kilka łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
miks płatków zbożowych i bułka tarta do panierki
olej do smażenia
100 g świeżej pokrzywy
500 g ziemniaków
małe jajko
cebula
ulubione zioła (np. świeża bazylia i oregano)
sól
pieprz
kilka łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
miks płatków zbożowych i bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety ziemniaczane z pokrzywami?
Ziemniaki obieramy, gotujemy aż zmiękną, odlewamy. Pokrzywę blanszujemy, przecedzamy (odwar można wykorzystać jako herbatę) oba składniki oraz jajko, cebulę, zioła mielimy w malakserze lub maszynka (wtedy bez jajka ;) )Do masy dodajemy pieprz i sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną w takiej ilości, by powstało zwięzłe ciasto, troche luźniejsze niż na kluski ( ilośc zależy od jakości ziemniaków, wielkości jajka). na płaskim talerzu mieszamy płatki (np. owsiane, kukurydziane, jaglane) oraz tarta bułkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy kotlety, obtaczamy je w panierce, smażymy na złocisty kolor. Podajemy z ulubionym sosem (np. tatarskim) lub keczupem oraz miksem sałat.
Smacznego!
Wygląda super. Tylko muszę się odważyć zerwać i zjeść pokrzywę.
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę warto, bo to bardzo zdrowe i cenne zioło (tylko treba pamiętać, aby sparzyć lub zblanszować)
OdpowiedzUsuńJadłem takie ziemniaczane kotlety w różnych wykonaniach, chętnie posmakowałbym i pokrzywowego. Na zdjęciach wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńAniu, raz jeszcze gratuluję pomysłów.
Mam całe mnóstwo pomysłow na pokrzywę w różnych daniach. Cały maj będą się pewnie pokrzywowe wpisy pojawiac, a i tak nie wszystkie dania pokazuję ;)
OdpowiedzUsuńJa tez codziennie zrywam pokrzywę,ale robię tylko napoje ,łącząc ją z podagrycznikiem,cytryna i miodem.Pyszne.
OdpowiedzUsuńKto by pomyślał, tyle potraw z pokrzywy. Mnie pokrzywa kojarzyła się dotąd tylko z przykrym obowiązkiem koszenia chwastów przy płocie lub jeszcze gorzej z głównym daniem naszych zesłańców. Ostatnio rodzina powiększyła nam się o Zięcia z kresowymi korzeniami. A pamięć zbrodni deportacji polaków jest tu stale obecna w postrzeganiu świata również młodego pokolenia. Na pokrzywę raczej go nie namówię.
OdpowiedzUsuńBaju, podagrycznik królował u nas bardzo wczesną wiosna, gdy z zieleniny miałam tylko jarmuż i rukolę. Teraz decyduję się już na pokrzywę,a w naparach używam suszonych dzikich owoców zamiast cytryny.
OdpowiedzUsuńAndrzeju, dla mnie pokrzywa też długo była tylko chwastem, żałuje, że odkryłam ją dopiero jakieś 10 lat temu.
Zesłańcy mieli o wiele więcej wiedzy o tym, co da sie zjeść bez obawy o zatrucie, ale mogę sobie wyobrazić, że w pamięci pokoleniowej pozostaną blizny, które łatwo rozdrapać ( w Polsce tych ledwo zabliźnionych ran mamy mnóstwo)