Skoro czas chwastów, to zapraszam na
kolejny chwaściany post. Tym razem delektować będziemy się
napojami na bazie pokrzywy. Obecnie noszą one chwytliwą nazwę
smoothie, ale przecież są niczym innym jak koktajlem na wodzie.
Czy trzeba przypominać o zaletach
pokrzywy? Parzące ziele zawiera witaminę C, B i K, prowitaminę A,
sole mineralne (zwłaszcza wapnia i żelaza).Działa oczyszczająco
na organizm,wzmacniając go,obniża poziom cukru we krwi. Ziele
zbieramy wiosną przed kwitnieniem.
Zdrowe napoje z pokrzyw
Przez użyciem kuchennym należy je
sparzyć, aby nabrało delikatności. W naszej kuchni gości od
pierwszych pędów aż do ostatnich, a zimą korzystam z suszu (nowa
partia już schnie na strychu,bo chętnych na susz mam coraz więcej!)
Wracamy do naszych napojów.
Aby przygotować dwie porcje koktajlu
potrzebujemy:
dużą garść świeżych pokrzyw
1 szklankę wody
1 szklankę dowolnych owoców
(świeżych, mrożonych lub ze słoika)
łyżeczkę miodu (zbędny przy owocach
konserwowych lub bardzo słodkich)
1 łyżeczkę siemienia lnianego (lub
chia).
Wykonanie:
Pokrzywę płuczemy i blanszujemy,do
wrzątku dodajemy siemię lniane. Odstawiamy do wystudzenia(chyba,że
lubimy ciepły napój).Schłodzone przelewamy do wysokiego naczynia
lub kielicha blendera, dodajemy miód i owoce. Miksujemy na jednolitą
papkę. Przelewamy do wysokich szklanek.
Pijemy od razu po przyrządzeniu, bo
szybko się rozwarstwia.
Smacznego!
Post powstał w ramach akcji : „Jemy
chwasty”, której jestem autorem na Durszlaku.
jakoś się waham. Wyciskany sok pomarańczowy z kiwi wygląda podobnie i jest smaczny. Pokrzywa to co innego a przy tym z wodą i miodem? Może Twoje pokrzywy są smaczniejsze.
OdpowiedzUsuńKto mówił, że ma smakować? Ma być zdrowe :D (zaraz ktoś napisze że może smakować i być zdrowe - i będzie miał rację). Popieram pomysł robienia smoothie z tego co rośnie w Gierczynie!
OdpowiedzUsuńPanowie, a ja myślę, że nie doceniacie Anny. Jeśli tak zestawiła składniki, to zapewne jej napój jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny, aczkolwiek może zaskoczyć smakiem.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, jak zaskakuje ona sama.
Andrzeju, pokrzywy sa bardzo smaczne! Mniamniuśne! Pawle, dzięk ujęza wsparcie ! W Gierczynie rośnie sporo różnego ziela.Właśnie zbieram kolejne zioła.
OdpowiedzUsuńKrzysiu, pewnie, że jest smaczny!
uwielbiam chwasty...i pić i dodawaćdo sałtek:):)
OdpowiedzUsuńLoyal Pat, to tak jak ja!
OdpowiedzUsuńNawet książkę sobie zamówiłam o jadalnych chwastach:):)
OdpowiedzUsuńLoyal Pat, też ją mam :) Jest pięknie wydana, jednak moja wiedza o ziołach jestna tyle duża, że po lekturze tylko gwiazdnicę dodałam do swojego menu. Ale wydana jest pięknie.
OdpowiedzUsuńO!!! To zazdroszczę tej wiedzy:): Ja się douczam:) Ale najfajniejsze są takie spacery z Osobami ,które znają zioła....Uczą,pokazują
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pat:)