Gwiazdnica jako warzywo
Łąki wokół Dom ku pod Orzechem zapełniły się zielskiem, więc jemy go mnóstwo.
Gwiazdnica to niewielkie ziółko z białymi kwiatuszkami, niesamowicie plenne a więc uciążliwe na działce. Zamiast się jednak zżymać, ze urosło, warto je wykorzystać w kuchni, bo ma delikatny smak i świetnie nadaje się do surówek. Jako zioło stanowi bogate źródło witamin i minerałów. Ma działanie przeciwkrwotoczne, przeciwnowotworowe i wspomaga rozpuszczanie płytek miażdżycowych. Już chyba to wystarczy, by się z ziółkiem zaprzyjaźnić.
Moim przyjaciółkom zaserwowałam w czasie babskiego popołdnia roladę drożdżową z gwiazdnicą i zieloną soczewicą.
2 szklanki mąki
2 dkg drożdży
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
szczypta cukru
szczypta soli
1 ½ l ziela gwiazdnicy
½ szklanki zielonej soczewicy
½ szklanki wody
3 łyżki oleju
sól, pieprz
listek lubczyku
sól ogórecznikowa
żółtko
Wykonanie:
Z drożdży, cukru, odrobiny mąki i mleka przygotowujemy zaczyn. Odstawiany go na kilka minut, by drożdże urosły. Łączymy mąkę z rozczynem, dodajemy odrobinę soli, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na pół godziny. Soczewicę namaczamy w wodzie. Do rondla wlewamy olej, opłukaną gwiazdnicę, liść lubczyku i namoczoną soczewicę. Dusimy na niewielkim ogniu aż soczewica zmięknie, a woda odparuje. Zieloną papkę miażdżymy za pomocą blendera, malaksera lub tłuczka do ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na podłużny placek. Wzdłuż dłuższej krawędzi nakładamy warstwę farszu, zostawiając ok. 3 cm na zaklejenie rolady. Zwijamy roladę. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Powstałe wałki układamy na blasze posmarowanej olejem, po wierzchu smarujemy żółtkiem rozkłóconym z wodą i posypujemy solą ogórecznikową. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Podajemy na ciepło z dowolnym dipem lub czerwonym barszczem.
Moim przyjaciółkom zaserwowałam w czasie babskiego popołdnia roladę drożdżową z gwiazdnicą i zieloną soczewicą.
Drożdżowa rolada z zieloną soczewicą i gwiazdnicą
Składniki:2 szklanki mąki
2 dkg drożdży
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
szczypta cukru
szczypta soli
1 ½ l ziela gwiazdnicy
½ szklanki zielonej soczewicy
½ szklanki wody
3 łyżki oleju
sól, pieprz
listek lubczyku
sól ogórecznikowa
żółtko
Wykonanie:
Z drożdży, cukru, odrobiny mąki i mleka przygotowujemy zaczyn. Odstawiany go na kilka minut, by drożdże urosły. Łączymy mąkę z rozczynem, dodajemy odrobinę soli, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na pół godziny. Soczewicę namaczamy w wodzie. Do rondla wlewamy olej, opłukaną gwiazdnicę, liść lubczyku i namoczoną soczewicę. Dusimy na niewielkim ogniu aż soczewica zmięknie, a woda odparuje. Zieloną papkę miażdżymy za pomocą blendera, malaksera lub tłuczka do ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na podłużny placek. Wzdłuż dłuższej krawędzi nakładamy warstwę farszu, zostawiając ok. 3 cm na zaklejenie rolady. Zwijamy roladę. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Powstałe wałki układamy na blasze posmarowanej olejem, po wierzchu smarujemy żółtkiem rozkłóconym z wodą i posypujemy solą ogórecznikową. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Podajemy na ciepło z dowolnym dipem lub czerwonym barszczem.
Rewelacyjnie to wygląda, choć sama nie miałam okazji takiego wynalazku prtóbować. Kosztowałam z kolei bardzo podobne danie, ale ze szpinakiem.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, szkoda że ja nei mam piekarnika
OdpowiedzUsuńimponująco wygląda i pewnie pysznie smakuje!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a czytając o właściwościach, stwierdzam, że to dla mnie :) z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem błąd. Takie wpisy miałem czytać przed posiłkiem, a nie po. Do końca wieczoru jeszcze parę godzin, jak ja wytrzymam? Ciekaw jestem smaku tego chwastu, bo swoim działaniem na nas faktycznie zachęca do zjedzenia.
OdpowiedzUsuńSól ogórecznikowa? A co to takiego?
Cieszę się, że zainteresowałam gwiazdnicą. Na surowo ma delikatny, bardzo przyjemny smak, podobnie po obróbcecieplnej.
OdpowiedzUsuńSól ogórecznikowa to suszone zieleogórecznkazmielone z niewielką domieszką soli. Bardzo wygodnie się dozuje i jestświetnym źródłem minerałów.
Witaj
OdpowiedzUsuńChwast i chwasty a gdzie relacja z Trzebiatowa. Słońce woda i piach - znaczy jak na budowie czy może było inaczej?
Nogi moczyłam, Bałtyk odwiedziłam. Zdjėcia wrzuciłam na Instagram 😃
OdpowiedzUsuń