sobota, 12 maja 2018

Zottarella i chwasty

Wiosna, wiosna zielona! Na talerzu też zielono. Bardzo zielono. A dzięki projektowi TRND tej dziekiej wiosennej zieloności towarzyszy ser mozzarella od Zott. Ser smaczny, jak przystało na wyroby tej firmy, charakteryzujący się dodatkowo dbałością o wybrednego klienta, bo pozbawiony składników z gmo. Robiąc więc sałątkę z zottarelli i chwastów mamy pewność, że nic nie było genetycznie modyfikowane. Koniec wymądrzania. Czas na przepisy i zdjęcia ;)


Kolorowy przekładaniec
Składniki:
1/2 zottarelli
1/2 pomidora
3 plastry awokado
4 młode liście lipy
po 3 gałązki przytuli pospolitej, marchewnika i krwawnika
kilka kwiatków fiołka trójbarwnego
sól.
Klasyczna mozzarella z pomidorem
1/2 zottarelli
1/2 pomidora
pieprz, sól, bazylia, szczypiorek













Kolorowy misz-masz
1/2 zottarelli
garść zielonych oliwek
1/2 pomidora
kilka listków sałaty, rzodkiewki i podagrycznika
1/4 papryki czerwonej
szczypiorek, kurdybanek, sól, pieprz




Sałatka zielono-fioletowa
1/2 zottarelli
1/4 awokado
kilka liści lipy i czosnaczku
kwiaty jasnoty różowej
sól












Sałatka z soczewicą
1/2 zottarelli z bazylią
garść wymoczonej i ugotowanej na miękko zielonej soczewicy
kilka rzodkiewek
kilka liści czosnaczku
kilka liści rukoli
szczypiorek,
łyżka jogurtu
sól
kwiaty jasnoty różowej




P.S. Czy wiecie, że moja ulubiona kawa w maju jest tańsza? A kupując ją z mojego linku, korzystacie z mega promocji! ;)
-15% na cały nieprzeceniony asortyment!
Sprawdź!
KAWA15

8 komentarzy:

  1. Mmm coś pysznego i zdrowego, chyba skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proponujesz kompletnie niestandardowe połączenia...podobają mi się:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zotarella - myślę sobie hmm co to? A jeszcze zotarella i chwasty pomyślałam o jakimś środku na chwasty :-D A tu takie zaskoczenie... :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. och jakie piekne i kolorowe :D a serek jest naprawdę super uwielbiam go :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że pomysły się podobają!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anno, prześliczny jest ten talerz na trawie! O, te niżej też wyglądają bardzo smakowicie. Bardzo lubię warzywa, a ostatnio coraz bardziej doceniam kolory na talerzu – u Ciebie jest jedno i drugie.
    Nie rozpoznam przytulii, ale pójdę pod lipy i spróbuję jak smakują ich liście.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ser od firmy Zott smakuje naprawdę wyśmienicie. Można go praktycznie dodać do wszystkiego. Nie tylko jako dodatek do zupy, pizzy, ale również pokroić w plastry i zjeść ze świeżo upieczonym chlebem. Nie jest suchy, nie jest słony i znakomicie się kroi. Sprężysty i mocno śmietankowy. To jest to co lubię.

    OdpowiedzUsuń