środa, 9 stycznia 2019

Pomidorowa całkiem od nowa


Za oknem wichura ze śnieżycą, zadymka taka, że za oknem tylko biel widać. W sumie cieszę się, że nie muszę już nosa z domu wychylać, tylko oddać się gotowaniu na moim ulubionym kaflowym piecu w izbie. Przyznacie, że w takie dni przydaje się pyszne rozgrzewające danie. A cóż rozgrzeje lepiej niż zupa?
Mam dla Was dzisiaj przepis dla tych, którzy hołdują zasadzie, że z rosołu, który został z niedzielnego obiadu należy przygotować pomidorową z makaronem, a jednocześnie mają dosyć tradycyjnej pomidorówki. Ciekawi potrawy? No to zaczynamy.




Zupa pomidorowo-cukiniowa z mięsnymi pierożkami z ziołowego ciasta

Składniki:

1 l rosołu
1/3 l przecieru pomidorowo-cukiniowego (tzw keczup z cukinii) lub butelka gęstego soku z pomidorów
200 g mąki
70 ml wody
1 jajko
garść suszonej pokrzywy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
100 g mięsa mielonego
pieprz, sól
2 l wody

Wykonanie krok po kroku

Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, ocieramy w drobny pył suszoną pokrzywę, dodajemy resztę ziół i szczyptę soli. Dolewamy połowę wody. Ciasto mieszamy i jeśli jest zbyt gęste dodajemy jeszcze odrobinę wody. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy na pół godziny w chłodne miejsce.
Jeśli korzystamy z surowego mielonego, to doprawiamy je solą i pieprzem. Jeśli użyjemy mięsa z rosołu, wystarczy odrobina pieprzu.
Stolnicę osypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą literatki lub specjalnego urządzenia wykrawamy małe kółka. Na każdym układamy pół łyżeczki mięsnego farszu i formujemy pierożki (ja korzystam z takiego zmyślnego lejka do pierożków) . W garnku zagotowujemy 2 litry osolonej wody, wrzucamy pierożki. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut.
Rosół łączymy z przecierem i podgrzewamy.
Do kokilek wkładamy po kilka pierożków, zalewamy pomidorowo-cukiniowym kremem.
Smacznego.

Latem zamiast suszonej pokrzywy można użyć świeżych ziół i przygotować ciasto według przepisu na zielony makaron: Makaron z pokrzywą

Jeśli szukacie innych pomysłów na pyszną zupę, to znajdziecie je w starszych postach:
Zupa krem z gruszek
Zupa krem ze śliwek
Ziołowa zupa z serków topionych
Kremowa zupa mleczna
Zielona zupa krem z chwastów
Krem z białych warzyw
Bardzo lekki krem z kabaczka
Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z czerwonych warzyw
Krem z pomidorów

34 komentarze:

  1. Zapowiada się naprawdę smacznie. Muszę pokombinować, jak mogę takie pierożki zrobić u siebie. Chyba skorzystam z innych świeżych ziół (tzn. mam brak pokrzywy). Aż mi się zachciało czegoś takiego sycącego, ciepłego, dobrego na rozgrzewkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto może być ze świeżym szpinakiem lub taką mrożoną szpinakową kostką ( u mnie pokrzywa zastępuje szpinak)

      Usuń
    2. O widzisz, a szpinaku Ci u mnie dostatek. Zrobię ze szpinakiem!

      Usuń
  2. Wygląda pysznie. Muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja dziś dzwoniłam do mamy czy czasem mi pomidorówki nie zrobi - mamy pomidorówka najlepsza:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy najlepsza, bo zapewne z prawdziwych pomidorów, a nie ze soku pomidorowego.......

      Usuń
  4. Faktycznie takiej pomidorowej nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też pierwszy raz o takiej wersji słyszę, ale brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oooo narobiłaś mi smaka na pomidorową, dawno nie jadłam! Najlepszy smak mojego dzieciństwa to pomidorowa z ryżem z przepisu mojej babci. Całe podwórko przyprowadzałam na zupę, wszyscy się zajadali :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia też robiła pyszna pomidorówkę z ryżem.

      Usuń
  7. Nie przepadam za pomidorówką, ale może kiedyś się do niej przekonam ;)
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie pyszne zupy z domowymi pierożkami bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  9. Alez smaczka zrobiłas na pomidorowa

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Takiej jeszcze nie próbowałam :) kiedyś moim odkryciem była wersja z gruszką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musiało być pyszne! Własnie sobie uzmysłowiłam, ze choć byo tle gruszek jesienią, to nie zrobiłam z nich zupy owocowej!

      Usuń
  11. Uwielbiam pomidorową! <3 A w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Suszona pokrzywa do ciasta - to ciekawe, jeszcze czegoś takiego nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj wiosną dodawać pokrzywę do potraw, zobaczysz, jak podnosi wartość smakową i odżywczą dań!

      Usuń
  13. Ale na pysznie wygląda :) Zjadłabym teraz :D

    OdpowiedzUsuń
  14. O, to przepis dla mnie! Uwielbiam wariacje na temat pomidorowej, uwielbiam też cukinię :) Tylko pierożków mięsnych nie będzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze z pokrzywowym makaronem też wyjdzie pyszna.

      Usuń
  15. Ja dołożyłam suszoną pokrzywę do domowej jarzynki - jest super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, dodanie pokrzywy do zestawu cdziennych ziół, czy suszonych warzyw jest świetnym pomysłem.

      Usuń
  16. Aniu, przypomniałaś mi moje wcześniejsze ambitne plany ugotowania zupy pomidorowej, takiej z pomidorów i warzyw, z kawałkiem drobiu. Tylko lenia mam. Co z nim zrobić – nie wiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro leń więszy od potrzeby, to nic nie zrobisz ;) Ja jak mam lenia to po prostu sięgam do zamrażarki ;)

      Usuń