Od kilku dni na moim Instagramie
rekordy popularności bije zdjęcie, na którym widnieje jaglanka na fit śniadanie. Fotografując to
pierwsze w tym roku śniadanie na świeżym powietrzu nie
spodziewałam się, że fotka tak się spodoba. Ale też trzeba
przyznać, że micha płatków jaglanych wyjątkowo mi się udała. Pomyślałam
więc, że podam Wam przepis na to niezwykle sycące i smaczne danie,
które dodatkowo jest bezglutenowe i bez laktozy.
Składniki:
50 g płatków jaglanych (ok. 5 dużych
łyżek)
200 ml wody ( pełna szklanka)
1 łyżka wiórków kokosowych
3 łyżki siekanych orzechów (mix
włoskich, brazylijskich, laskowych)
1 łyżka suszonej żurawiny
50 ml dżemu śliwkowego
1 mandarynka
Jaglanka na śniadanie, jak zrobić?
Płatki jaglane zalewamy wodą i
pozostawiamy na pół godziny, by napęczniały. Po tym czasie
zagotowujemy, cały czas mieszając, by się nie przypaliły. Mandarynkę obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Przygotowujemy głęboki talerz bądź ulubioną miseczkę. Na dno
wykładamy dżem śliwkowy i kawałki mandarynki, na to wlewamy jaglankę (papka jest dosyć
gęsta), całość posypujemy orzechami i żurawiną. Kaszę można
także zagotować na mleku lub odrobinę dosłodzić miodem.
Do jaglanki przygotowałam sobie latte na bazie mk fresh.
Do jaglanki przygotowałam sobie latte na bazie mk fresh.
Po kleiki w postaci owsianki, płatków
ryżowych czy jaglanki sięgam, gdy mam ochotę na sycące
śniadanie, po którym przez dłuższy czas nie będę odczuwała
głodu. Idealnie sprawdzają się jako posiłek przed wyjściem w
góry lub wyjazdem na wycieczkę rowerową.
Pychota. Nie dziwię się, że zdjęcie robi furorę.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie :)
UsuńMoże to nie rolada ale na śniadanie w sam raz. Jedzenie poza domem jeszcze przede mną. Nawet rozważałem pomysł odpalenia grilla ale z babcią sąsiadką doszliśmy do wniosku że w Lutym to jeszcze za szybko. Pozostajemy przy sprzątaniu ogrodu i drobnych naprawach po zimie. Zaz to nie tylko muzyka. Poczytaj tłumaczenia tekstów np. "Port coton"
OdpowiedzUsuńNam już ognisko chodziło po głowie, one się nawet zimą sprawdzają. Niestety, właśnie przyszło załamanie pogody i leje deszcz. Zajrzę do tłumaczeń :)
UsuńNie umiem się przekonac do kasz, po prostu nie jestem w stanie ich przełknąć. Ale zdjęcie wyszlo ci ładne.
OdpowiedzUsuńU nas wszelkie kaze są miłymi dodatkami d posiłków. Nawet gryczaną lubimy! Dzięki, sama nie mogę wyjść z zadziwienia.
UsuńUwielbiam jaglankę na śniadanie!
OdpowiedzUsuńCzyli mamy podobnie.
UsuńPycha 😋 zdrowe i smaczne, jutro też zjem takie śniadanko 😊
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Usuńbardzo lubię ! same pyszności :)
OdpowiedzUsuńAno, same.
UsuńKasze to niestety nie moje ulubione produkty, choć ponoć bardzo zdrowe. Zaznaczam zatem tylko swoja obecność i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper, że jesteś :) Pozdrowienia!
UsuńJa to za to z chęcią upiłabym Ci kawkę 😋
OdpowiedzUsuńLatte pyszne!
UsuńBardzo lubię płatki jaglane, jednak najczęściej jem je z jogurtem i owocami...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Ja wolę na wodzie lub mleku, chodzi o to, by było ciepłe.
UsuńCiekawi mnie, jak wygląda struktura Twoich widzów na blogu - zmierzam do tego, że jeśli powiedzmy 70% jest z miast, to takie newsy jak ten powinny mieć niezłą poczytność ;)
OdpowiedzUsuńI tak właśnie jest. Spora część czytelników mieszka w miastach, przy czym o popularności tego czy innego wpisu decyduje mnóstwo uwarunkowań. Łącznie z godziną udostępnienia.
UsuńWygląda przepysznie, ale...przyznam się, najpierw bym kawkę Ci "podkradła".
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, bo kawa w Domku pod Orzechem jest wyśmienita!
UsuńNie wiem czy kupię kaszę, ale muszę w końcu kupić młynek do kawy, bo nigdy nie spróbuję tych polecanych przez Ciebie kaw.
OdpowiedzUsuńNo tak, młynek to podstawa. A ja mam na oku tak zwane alternatywne sposoby parzenia kawy.
OdpowiedzUsuńMoże napiszesz o tych sposobach osobny temat? Chętnie przeczytałbym.
UsuńTakie śniadanie i takie widoki mogłabym mieć codziennie!
OdpowiedzUsuńwszystko co ma w składzie proso - mąkę, płatki, kaszę itp. będzie pyszne!! :) u mnie dziś jajko z awokado, może jutro sobie strzelę takie śniadanko :)
OdpowiedzUsuńTo świetny pomysł! Dekorowanie gotowych płatków jaglanych plasterkami banana, malinami, jagodami lub innymi owocami sezonowymi nie tylko dodaje koloru i świeżości do śniadania, ale także zwiększa wartość odżywczą potrawy.
OdpowiedzUsuń