-Ugotuj tradycyjny obiad.- to jedna z próśb Ślubnego, którą dosyć trudno spełnić, bo jak mówi Gui,
nie potrafię ugotować tradycyjnego obiadu. Zawsze dodam coś od
siebie.
Podobnie było, gdy w sobotę
przygotowywałam obiad dla gości- Chudej i Krissa. Początkowo
miało być normalnie i nudno, czyli mielone z mięsa
wołowo-wieprzowego, puree z ziemniaków i surówka z sałaty
rzymskiej. A jak wyszło... no... jak zwykle!
Tradycyjny obiad z kotletem mielonym
Pomysł na obiad w moim wydaniu składał
się z mielonych w wielozbożowej panierce, puree ziemniaczano-pokrzywowego, puree z pasternaku i surówki z sałaty
rzymskiej z pomidorami, rzepą i krwawnikiem.
Kotlety mielone w wielozbożowej panierce
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
100 ml mleka
1 mała cebula
1 jajko
sól, pieprz
2 łyżki smalcu
Skład panierki: otręby pszenne,
płatki owsiane, płatki jaglane, płatki kukurydziane, siemię
lniane.
Wykonanie krok po kroku:
Bułkę moczymy w mleku, cebulę drobno
kroimy. Mięso wykładamy do miski, dodajemy jajko, mocno odciśniętą
bułkę, cebule i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie
mieszamy.
Na talerzu mieszamy wszystkie składniki
panierki w dowolnych proporcjach.
Z masy mięsnej formujemy nieduże kule
i obtaczamy je w panierce, spłaszczając przy tym.
Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy
kotlety aż do zarumienienia.
Puree ziemniaczano-pokrzywowe
Skłądniki:
1/2 kg ziemniaków
duża garść młodych pokrzyw
2 łyżki serka homogenizowanego lub
jogurtu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, oregano
Wykonanie krok po kroku:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do
miękkości w osolonej wodzie. Pokrzywy płuczemy. Dodajemy je do
ziemniaków na 5 minut przed końcem gotowania. Ziemniaki z pokrzywą
odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Czosnek drobno siekamy lub
przeciskamy przez praskę do czosnku. Do masy ziemniaczanej dodajemy
serek, pieprz, oregano i czosnek. Mieszamy. Na talerz wykładamy
formując kulki.
Pomysł na obiad z pasternakiem |
Jak przygotować puree z pasternaku?
1/2 kg pasternaku
2 łyżki jogurtu lub serka
sól, biały pieprz
Wykonanie krok po kroku:
Pasternak obieramy, kroimy na mniejsze
części i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 120 minut. Odcedzamy
i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt i biały pieprz. W razie
potrzeby dosalamy. Podajemy formując kulki.
Surówka z sałaty rzymskiej:
1 sałata rzymska
1 pomidor
1 nieduża biała rzepa lub kilka
rzodkiewek
garść młodych liści krwawnika
2 łyżka majonezu
sól, pieprz
Wykonanie krok po kroku:
Sałatę i pomidory kroimy, rzepę
trzemy na tarce o dużych oczkach, liście krwawnika siekamy drobno.
W misce mieszamy warzywa z majonezem i przyprawami.
Na talerze wykładamy poszczególne
składniki obiadu.
Podajemy z sokiem lub
kompotem. Dzieci przywiozły ze sobą ich ulubiony sok Hortex.
A pogodę mieliśmy w ten ostatni weekend zaskakującą! Na zmianę śnieg, deszcz, słońće i tęczę na dokładkę.
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Durszlak.pl
Same rarytasy przedstawiłaś, aż chce się spróbować i samemu przygotować.
OdpowiedzUsuńDziękuję, rodzinka była zadowolona.
UsuńJa tam bym nie marudziła na taki obiadek- zjadłabym z przyjemnością:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
U nas tylko Kriss zrezygnował z puree a pasternaku.
UsuńCiekawe wykorzystanie pokrzywy :)
OdpowiedzUsuńTraktuje pokrzywę jak warzywo. sporo jej używam w kuchni.
UsuńWow... Ale nabrałam apetytu. Zapisuję sobie przepis i postaram się wykorzystać.
OdpowiedzUsuńPokrzywę raczej we Włoszech znajdziesz, więc częstuj się przepisem.
UsuńDo tej pory nie wykorzystywałam pokrzywy w kuchni. Chętnie przetestuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńZapraszam też na inne pokrzywowe przepisy. Mam ich sporo.
UsuńO, brzmi nietypowo ale smakowicie!
OdpowiedzUsuńNo to właśnie specyfika mojej kuchni, nic nie jest zwyczajne.
UsuńAniu, wiem jak u Ciebie smakuje tradycyjny obiad!
OdpowiedzUsuńTy go nazywasz - tradycyjny,
a ja mówię, ze on jest atrakcyjny!
Dziękuję, Jasiu!
UsuńCoś dla mojej córki lubi pokrzywę.
OdpowiedzUsuńU nas pokrzywa jest częstym gościem, warto zajrzeć do innych postów z tym zielem.
UsuńPure chętnie bym zrobiła :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne!
UsuńZiemniaczano-pokrzywowe? Nigdy takiego nie jadłam i nie robiłam. U mnie tradycyjny obiad to ziemniaki, schabowe i buraczki - ale jesteśmy mało tradycyjni i taki zestaw jemy rzadko 😂
OdpowiedzUsuńSchabowy też nam się zdarza, był dzisiaj, ale z dodatkiem surówki z rukwi wodnej i zieniakami posypanymi młodym podagrycznikiem.
UsuńSmakowite zdjęcia.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBrzmi pysznie! Lubię takie zakręcone obiadki, niby standard, a tu nagle pokrzywa ☺️ ja bardzo lubię herbatę z pokrzywy, jako dodatek do ziemniaków może być ciekawa, tylko skąd wziąć ją o tej porze?
OdpowiedzUsuńMłode pokrzywki właśnie wyszły i to takich nowalijek użyłam.
UsuńPanierka robi wrażenie, to znaczy apetyt. Aniu, z lekka się zdumiałem: proste, wartościowe, inne, a Ela i ja nie wpadliśmy na pomysł takiej odmiany naszego tradycyjnego mielonego.
OdpowiedzUsuńOj, wiesz, ja zaglądam do szafek i kombinuję, co by wymyślić. Mam tak od zawsze.
UsuńHaha! Też mam z tym problem. Nie umiem po prostu zrobic mielonych czy zrazow bez kombinowania. :P
OdpowiedzUsuńUfff... od razu mi lepiej! Nie jestem sama.
Usuń