piątek, 15 marca 2019

Jak urozmaicić tradycyjny obiad?


-Ugotuj tradycyjny obiad.- to jedna z próśb Ślubnego, którą dosyć trudno spełnić, bo jak mówi Gui, nie potrafię ugotować tradycyjnego obiadu. Zawsze dodam coś od siebie.
Podobnie było, gdy w sobotę przygotowywałam obiad dla gości- Chudej i Krissa. Początkowo miało być normalnie i nudno, czyli mielone z mięsa wołowo-wieprzowego, puree z ziemniaków i surówka z sałaty rzymskiej. A jak wyszło... no... jak zwykle!

Tradycyjny obiad z kotletem mielonym


Pomysł na obiad w moim wydaniu składał się z mielonych w wielozbożowej panierce, puree ziemniaczano-pokrzywowego, puree z pasternaku i surówki z sałaty rzymskiej z pomidorami, rzepą i krwawnikiem.

Kotlety mielone w wielozbożowej panierce

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
100 ml mleka
1 mała cebula
1 jajko
sól, pieprz
2 łyżki smalcu
Skład panierki: otręby pszenne, płatki owsiane, płatki jaglane, płatki kukurydziane, siemię lniane.
Wykonanie krok po kroku:
Bułkę moczymy w mleku, cebulę drobno kroimy. Mięso wykładamy do miski, dodajemy jajko, mocno odciśniętą bułkę, cebule i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na talerzu mieszamy wszystkie składniki panierki w dowolnych proporcjach.
Z masy mięsnej formujemy nieduże kule i obtaczamy je w panierce, spłaszczając przy tym.
Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy kotlety aż do zarumienienia.

Baranek

Puree ziemniaczano-pokrzywowe

Skłądniki:
1/2 kg ziemniaków
duża garść młodych pokrzyw
2 łyżki serka homogenizowanego lub jogurtu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, oregano
Wykonanie krok po kroku:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pokrzywy płuczemy. Dodajemy je do ziemniaków na 5 minut przed końcem gotowania. Ziemniaki z pokrzywą odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę do czosnku. Do masy ziemniaczanej dodajemy serek, pieprz, oregano i czosnek. Mieszamy. Na talerz wykładamy formując kulki.

Pomysł na obiad z pasternakiem

Jak przygotować puree z pasternaku?

1/2 kg pasternaku
2 łyżki jogurtu lub serka
sól, biały pieprz
Wykonanie krok po kroku:
Pasternak obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 120 minut. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt i biały pieprz. W razie potrzeby dosalamy. Podajemy formując kulki.

Surówka z sałaty rzymskiej:

1 sałata rzymska
1 pomidor
1 nieduża biała rzepa lub kilka rzodkiewek
garść młodych liści krwawnika
2 łyżka majonezu
sól, pieprz
Wykonanie krok po kroku:
Sałatę i pomidory kroimy, rzepę trzemy na tarce o dużych oczkach, liście krwawnika siekamy drobno. W misce mieszamy warzywa z majonezem i przyprawami.

Na talerze wykładamy poszczególne składniki obiadu.
Podajemy z sokiem lub kompotem. Dzieci przywiozły ze sobą ich ulubiony sok Hortex.
A pogodę mieliśmy w ten ostatni weekend zaskakującą! Na zmianę śnieg, deszcz, słońće i tęczę na dokładkę.




Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Durszlak.pl


Wiosenny konkurs od Matki Natury

28 komentarzy:

  1. Same rarytasy przedstawiłaś, aż chce się spróbować i samemu przygotować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam bym nie marudziła na taki obiadek- zjadłabym z przyjemnością:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas tylko Kriss zrezygnował z puree a pasternaku.

      Usuń
  3. Ciekawe wykorzystanie pokrzywy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Traktuje pokrzywę jak warzywo. sporo jej używam w kuchni.

      Usuń
  4. Wow... Ale nabrałam apetytu. Zapisuję sobie przepis i postaram się wykorzystać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokrzywę raczej we Włoszech znajdziesz, więc częstuj się przepisem.

      Usuń
  5. Do tej pory nie wykorzystywałam pokrzywy w kuchni. Chętnie przetestuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam też na inne pokrzywowe przepisy. Mam ich sporo.

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. No to właśnie specyfika mojej kuchni, nic nie jest zwyczajne.

      Usuń
  7. Aniu, wiem jak u Ciebie smakuje tradycyjny obiad!
    Ty go nazywasz - tradycyjny,
    a ja mówię, ze on jest atrakcyjny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś dla mojej córki lubi pokrzywę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas pokrzywa jest częstym gościem, warto zajrzeć do innych postów z tym zielem.

      Usuń
  9. Pure chętnie bym zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ziemniaczano-pokrzywowe? Nigdy takiego nie jadłam i nie robiłam. U mnie tradycyjny obiad to ziemniaki, schabowe i buraczki - ale jesteśmy mało tradycyjni i taki zestaw jemy rzadko 😂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schabowy też nam się zdarza, był dzisiaj, ale z dodatkiem surówki z rukwi wodnej i zieniakami posypanymi młodym podagrycznikiem.

      Usuń
  11. Smakowite zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Brzmi pysznie! Lubię takie zakręcone obiadki, niby standard, a tu nagle pokrzywa ☺️ ja bardzo lubię herbatę z pokrzywy, jako dodatek do ziemniaków może być ciekawa, tylko skąd wziąć ją o tej porze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młode pokrzywki właśnie wyszły i to takich nowalijek użyłam.

      Usuń
  13. Panierka robi wrażenie, to znaczy apetyt. Aniu, z lekka się zdumiałem: proste, wartościowe, inne, a Ela i ja nie wpadliśmy na pomysł takiej odmiany naszego tradycyjnego mielonego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, wiesz, ja zaglądam do szafek i kombinuję, co by wymyślić. Mam tak od zawsze.

      Usuń
  14. Haha! Też mam z tym problem. Nie umiem po prostu zrobic mielonych czy zrazow bez kombinowania. :P

    OdpowiedzUsuń