Zakończenie akcji
Akcja zakończyła się, więc czas na
podsumowanie.
W ramach przygotowywania dań z
chwastami powstały 32 potrawy na 13 blogach.
Dziękuję wszystkim blogerom, którzy wraz ze mną przyrządzali nieraz bardzo ciekawe dania, a tym samym przybliżyli swoim czytelnikom przebogatą kuchnię Matki Natury. Do zobaczenia za rok!
A w prezencie mam dla Was zupę serową z pokrzywami.
Ziołowa zupa z serków topionych
pęczek pokrzyw
łyżka tymianku i estragonu
300 ml bulionu
1 serek topiony ( 100g) i ewentualnie kawałeczek sera pleśniowego
duża łyżka siekanych orzechów włoskich.
Wykonanie krok po kroku:
Pokrzywy płuczemy i zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 minut. Blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy rozdrobniony serek topiony i pleśniowy. Podgrzewamy aż się rozpuści. Wsypujemy zioła i orzechy. Przelewamy do kokilki, lub innego ulubionego naczynia. Można podać z grzankami lub świeżym wiejskim chebem z pokrzywami.
Danie jest pyszne, lekkie, pachnie ziołami. Idealne na posiłek w ciepły letni dzień. Jeśli użyjemy bulionu warzywnego lub wody, powstanie zupa wegetariańska, a ponieważ nie jest zagęszczana mąką jest też posiłek bezglutenowy.
Danie jest pyszne, lekkie, pachnie ziołami. Idealne na posiłek w ciepły letni dzień. Jeśli użyjemy bulionu warzywnego lub wody, powstanie zupa wegetariańska, a ponieważ nie jest zagęszczana mąką jest też posiłek bezglutenowy.
Poniżej znajdziecie linki do
wszystkich ciekawych przepisów. Mam nadzieję, że znajdziecie coś
dla siebie.
Nigdy nie jadłam zupy z pokrzywy, ale jakoś mnie kusi.
OdpowiedzUsuńTo ostatni dzwonek na porzywę w tym roku. Jak zakwitnie, przestanie nadawać się do jedzenia!
UsuńMnie też kusi. Szczerze powiedziawszy, kuszą mnie wszystkie kulinaria Anny.
OdpowiedzUsuńTwój zachwyt nad moją kuchnią jest budujący :)
UsuńCzytałam u Ciebie kiedyś przepis z chwastów :) Jeszcze nie wypróbowałam, ale może kiedyś ;)
OdpowiedzUsuńOch, uwielbiam jeść chwasty! Zupę pokrzywową robię ala ziemniaczaną. O, a może będziesz wiedzieć - jak to jest z dawaniem pokrzywy niemowlakom? Mam 10 miesięcznego na stanie i chętnie bym mu dała, ale jednak trochę się wstrzymuję...
OdpowiedzUsuńW niewielkiej ilości w zupce można podać. Uważana jest za jedno z najbezpieczniejszych ziół w diecie niemowlaka. Lepsza jest pokrzywa od szpinaku!
UsuńDziękuję! No to jutro pokrzywowa 😁
UsuńMoja babcia bardzo ceniła sobie pokrzywę, do dziś pamiętam jak piła z niej napary, albo komponowała sałatki. :)
OdpowiedzUsuńWarto czerpać z takiej skarbnicy wiedzy jak babcia!
UsuńFajne , ciekawe podpowiedzi..Dziekuję:)I pozdrawiam:):
OdpowiedzUsuńNIektóe przepisy są genialne!
UsuńWersjaserowo ziołowa bardzo mnie zaskoczyła i zaciekawiła:)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować!
UsuńPyszna zupka, z przyjemnością bym taką zjadłą :-)
OdpowiedzUsuńAno, pyszna!
Usuń