niedziela, 28 lipca 2019

Pyszne sałatki na lato


Lato od zawsze kojarzy mi się ze świeżymi warzywami, owocami i ogromną ilością sałatek przygotowywanych przy różnych okazjach i bez okazji. Pomyślałam, że zbiorę w jednym wpisie kilka swoich pomysłów na lekkie, szybkie i pyszne sałatki. 

Chwaścianka z jajkiem

Składniki:
1/2 l mieszanki liści lebiody, krwawnika, mniszka lekarskiego, szczawiu, czosnaczku, sałaty, bylicy,
garść kwiatów fiołka trójbarwnego,
kilka gałązek szczypiorku i kopru
2 jajka
1 pomidor
1 łyżka octu z kurdybanku lub jabłkowego
sól
pieprz
majonez
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Chłodzimy, obieramy ze skorupki i kroimy. Liście i szczypiorek płuczemy i siekamy. Pomidor kroimy na kawałki. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy łyżkę majonezu, ocet kurdybankowy, sól, pieprz. Mieszamy. Posypujemy kwiatami fiołka trójbarwnego.

Sałatka arbuzowa

Składniki:
1/2 l liści sałaty, lebiody, botwinki, krwawnika lub miksu sałat
2 plastry arbuza
100 g koziego sera lub mozzarelli
kilka gałązek tymianku lub macierzanki
2 listki świeżej bazylii
kilka listków pietruszki,
łyżka oliwy,
łyżka ziaren słonecznika
sól, pieprz
ocet balsamiczny.
Wykonanie:
Liście siekamy, podobnie jak zioła. Arbuz i kozi ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami octu balsamicznego.

Sałatka rybna

Składniki:
1 puszka śledzi w oleju (może być makrela)
kilka liści zielonej sałaty
1 nieduża cebula
50 g twarogu
sól
pieprz
Wykonanie: sałatę kroimy w drobne paski, cebulę bardzo drobno siekamy, rybę rozdrabniamy widelcem, dodajemy cebulę, twarożek oraz przyprawy. Mieszamy. Odstawiamy na pół godziny, by smaki się pomieszały. Tę sałątkę można zastosować jako pastę na chleb lub... ugotować makaron kokardki i połączyć go z sałatką. Wychodzi bardzo sycące danie! Niestety... nie zdążyłam zrobić zdjęcia tej ulubionej z naszych rybnych potraw.





18 komentarzy:

  1. Ta chwaścianka mnie zaciekawiła bardzo, muszę kiedyś spróbować ją wykonać. Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedzenie chwastów jest super. Wystarczy wiedzieć, co da się jeść. Dzikimi liśćmi można zastąpić mix sałat i tworzyć nowe potrawy.

      Usuń
  2. Ta z arbuzem do wypróbowania. Trochę normalności I trochę nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiele razy jadłam sałatki z dodatkiem chwastów i kwiatów.Są zdrowe, lekkie, kolorowe i rewelacyjnie smakują.
    Uwielbiam takie sałatki.
    Na lato idealne.Polecam też każdemu.
    Pozdrawiam!
    Irena

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie sałatki są fajne i bardzo zdrowe. Lubię takie kompozycje smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lato daje różne moźliwości na sałatki, można komponowac jak muzykę :-)
    Zapraszm na mój dzisiejszy wpis, przeczytaj ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie skorzystam z takiego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  7. oo ta arbuzowa sałatka bardzo do mnie przemawia, nigdy nie jadłam podobnej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka lat temu natknęłam się na sałatkę z mozzarelli i arbuza na jakimś przyjęciu. Bardzo mi przypadla do gustu.

      Usuń
  8. Spróbowałbym wszystkich, a już szczególnie tej z kurde… zapomniałem, kurde. Nazwa kusząca i oryginalna, co potęguję apetyt. Anno, muszę się poskarżyć. W kuchni firmowej podają kiełbasę dwa razy dziennie, 30 dni w miesiącu. Wyobrażasz to sobie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzę, że spróbowałbyś. A tej Twojej kiełbasy 30 dni w tygodniu nijak nie mogę sobie wyobrazić.

      Usuń
  9. O tej salatce z chwastow nigdy nie slyszalam 😀

    OdpowiedzUsuń
  10. Arbuzową robię odrobinę inaczej, jednak muszę wypróbować również twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świeże sałatki w lato najlepsze ^^ Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń