Lato od zawsze kojarzy mi się ze
świeżymi warzywami, owocami i ogromną ilością sałatek
przygotowywanych przy różnych okazjach i bez okazji. Pomyślałam, że zbiorę w jednym wpisie kilka swoich pomysłów na lekkie, szybkie
i pyszne sałatki.
Chwaścianka z jajkiem
Składniki:
1/2 l mieszanki liści lebiody,
krwawnika, mniszka lekarskiego, szczawiu, czosnaczku, sałaty, bylicy,
garść kwiatów fiołka trójbarwnego,
kilka gałązek szczypiorku i kopru
2 jajka
1 pomidor
1 łyżka octu z kurdybanku lub
jabłkowego
sól
majonez
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Chłodzimy,
obieramy ze skorupki i kroimy. Liście i szczypiorek płuczemy i
siekamy. Pomidor kroimy na kawałki. Wszystkie składniki mieszamy.
Dodajemy łyżkę majonezu, ocet kurdybankowy, sól, pieprz.
Mieszamy. Posypujemy kwiatami fiołka trójbarwnego.
Sałatka arbuzowa
Składniki:
1/2 l liści sałaty, lebiody,
botwinki, krwawnika lub miksu sałat
2 plastry arbuza
100 g koziego sera lub mozzarelli
kilka gałązek tymianku lub
macierzanki
2 listki świeżej bazylii
kilka listków pietruszki,
łyżka oliwy,
łyżka ziaren słonecznika
sól, pieprz
Wykonanie:
Liście siekamy, podobnie jak zioła.
Arbuz i kozi ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy,
doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami octu balsamicznego.
Sałatka rybna
Składniki:
1 puszka śledzi w oleju (może być
makrela)
kilka liści zielonej sałaty
1 nieduża cebula
50 g twarogu
sól
pieprz
Wykonanie: sałatę kroimy w drobne
paski, cebulę bardzo drobno siekamy, rybę rozdrabniamy widelcem,
dodajemy cebulę, twarożek oraz przyprawy. Mieszamy. Odstawiamy na
pół godziny, by smaki się pomieszały. Tę sałątkę można zastosować jako pastę na chleb lub... ugotować makaron kokardki i połączyć go z sałatką. Wychodzi bardzo sycące danie! Niestety... nie zdążyłam zrobić zdjęcia tej ulubionej z naszych rybnych potraw.
Ta chwaścianka mnie zaciekawiła bardzo, muszę kiedyś spróbować ją wykonać. Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńJedzenie chwastów jest super. Wystarczy wiedzieć, co da się jeść. Dzikimi liśćmi można zastąpić mix sałat i tworzyć nowe potrawy.
UsuńTa z arbuzem do wypróbowania. Trochę normalności I trochę nie ;)
OdpowiedzUsuńWiele razy jadłam sałatki z dodatkiem chwastów i kwiatów.Są zdrowe, lekkie, kolorowe i rewelacyjnie smakują.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki.
Na lato idealne.Polecam też każdemu.
Pozdrawiam!
Irena
Właśnie! Kolorowe :)
UsuńTakie sałatki są fajne i bardzo zdrowe. Lubię takie kompozycje smakowe :)
OdpowiedzUsuńCzyli mamy podobny gust smakowy!
UsuńLato daje różne moźliwości na sałatki, można komponowac jak muzykę :-)
OdpowiedzUsuńZapraszm na mój dzisiejszy wpis, przeczytaj ...
Ładnie napisane!
UsuńChętnie skorzystam z takiego przepisu!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się do woli!
Usuńoo ta arbuzowa sałatka bardzo do mnie przemawia, nigdy nie jadłam podobnej.
OdpowiedzUsuńKilka lat temu natknęłam się na sałatkę z mozzarelli i arbuza na jakimś przyjęciu. Bardzo mi przypadla do gustu.
UsuńSpróbowałbym wszystkich, a już szczególnie tej z kurde… zapomniałem, kurde. Nazwa kusząca i oryginalna, co potęguję apetyt. Anno, muszę się poskarżyć. W kuchni firmowej podają kiełbasę dwa razy dziennie, 30 dni w miesiącu. Wyobrażasz to sobie??
OdpowiedzUsuńWierzę, że spróbowałbyś. A tej Twojej kiełbasy 30 dni w tygodniu nijak nie mogę sobie wyobrazić.
UsuńO tej salatce z chwastow nigdy nie slyszalam 😀
OdpowiedzUsuńArbuzową robię odrobinę inaczej, jednak muszę wypróbować również twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńŚwieże sałatki w lato najlepsze ^^ Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń