czwartek, 19 września 2019

Lekkie placuszki z cukinii

W górach nieuchronnie nadchodzi jesień. Noce zrobiły się chłodne, a dni ciepłe przeplatają się z mglistymi. To czas ubierania się na cebulkę, przygotowywania aromatycznych gorących napojów i korzystania z darów jesieni. U nas to czas warzyw. Dziś zapraszam Was na bardzo delikatne, pyszne i bezglutenowe placuszki z cukinii. Potrawę, której smak docenią miłośnicy kuchni bezglutenowej, jak i zwykli zjadacze chleba.

Bezglutenowe placki z cukinii

Składniki na dwie porcje:
700 g cukinii
8 łyżek mąki gryczanej
4 łyżki kartoflanki
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Cukinię obieramy i wyjmujemy gniazda nasienne. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Do wiórków dodajemy jajka oraz obie mąki i sól. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej (przy dobrej jakości naczyniu można je usmażyć "na sucho") . Łyżką kładziemy nieduże placki. Smażymy na rumiano z obu stron. U nas tradycyjnie podaje się je z kleksem śmietany i dżemem czereśniowym, ale sprawdzą się też na słono.
Smacznego!
P.S. Dla tych, co liczą  kalorie:
100 g cukinii: 16,7 kcal
1/2 szklanki mąki: 250 kcal
jajko: ok. 80 kcal




Szukacie innych inspiracji kulinarnych z cukinią i dynią?
Znajdziecie je tu:
placki z dynią
zupa z kabaczka
Schabowe roladki z cukinią i keczup z cukinii
zapiekanka z cukinii z maślakami
Leczo z cukinii

18 komentarzy:

  1. Fajny pomysł !!! Do tej pory robiłam placki z cukinii ze zwykłą mąką pszenną, ale te wydają się równie pyszne .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My eksperymentujemy z mąką bezglutenową, stąd takie wariacje :)

      Usuń
  2. Zawsze jakoś tak jest, że w końcu wracam do Twojego bloga :D Czy to jest taki typ placków ziemniaczanych, tylko cukiniowe? U mnie podaje się je z cukrem, a u mojego męża z innej części Polski - z kwaśną śmietaną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to typ placków ziemniaczanych bez ziemniaków ;) Na Śląsku jadłó się z cukrem, a u męża ze śmietaną. Ziemniaczane najczęściej teraz robimy z sosem z suszonych grzybów.

      Usuń
  3. A ja właśnie mam cukinię i nie wiem co z nią począć :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest ich cała sterta i na pewno nie zabraknie mi pomysłów :)

      Usuń
  4. Bardzo fajny przepis. Cukinię mam, to i zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno już nie jadłam placków z cukinii. Muszę znowu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię cukinię, lubię Twoją kuchnię, Anno, więc i te placki na pewno smakowałyby mi.
    Wkrótce pojadę do domu, postaram się przepis wykorzystać.
    A soku nie trzeba wyciskać przed dodaniem mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja cukinia była stosunkowo sucha, więc mąki było akurat tyle, by połączyła się z jajkiem.

      Usuń
  7. Placki z cukinii są moimi ulubionymi, pyszności. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają smakowicie, chętnie przetestuję przepis.

    Carrrolina Blog-klik

    OdpowiedzUsuń
  9. Cukinie uwielbiam w każdym wydaniu, muszę spróbować i tego 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam wrażenie, że cukinia jest niedoceniana, a przecież tak wiele potrwa można z niej wyczarować.

    OdpowiedzUsuń