Bezglutenowe placki z cukinii
Składniki na dwie porcje:700 g cukinii
8 łyżek mąki gryczanej
4 łyżki kartoflanki
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Cukinię obieramy i wyjmujemy gniazda nasienne. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Do wiórków dodajemy jajka oraz obie mąki i sól. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej (przy dobrej jakości naczyniu można je usmażyć "na sucho") . Łyżką kładziemy nieduże placki. Smażymy na rumiano z obu stron. U nas tradycyjnie podaje się je z kleksem śmietany i dżemem czereśniowym, ale sprawdzą się też na słono.
Smacznego!
P.S. Dla tych, co liczą kalorie:
100 g cukinii: 16,7 kcal
1/2 szklanki mąki: 250 kcal
jajko: ok. 80 kcal
Szukacie innych inspiracji kulinarnych z cukinią i dynią?
Znajdziecie je tu:
placki z dynią
zupa z kabaczka
Schabowe roladki z cukinią i keczup z cukinii
zapiekanka z cukinii z maślakami
Leczo z cukinii
Fajny pomysł !!! Do tej pory robiłam placki z cukinii ze zwykłą mąką pszenną, ale te wydają się równie pyszne .
OdpowiedzUsuńMy eksperymentujemy z mąką bezglutenową, stąd takie wariacje :)
UsuńZawsze jakoś tak jest, że w końcu wracam do Twojego bloga :D Czy to jest taki typ placków ziemniaczanych, tylko cukiniowe? U mnie podaje się je z cukrem, a u mojego męża z innej części Polski - z kwaśną śmietaną.
OdpowiedzUsuńTak, to typ placków ziemniaczanych bez ziemniaków ;) Na Śląsku jadłó się z cukrem, a u męża ze śmietaną. Ziemniaczane najczęściej teraz robimy z sosem z suszonych grzybów.
UsuńA ja właśnie mam cukinię i nie wiem co z nią począć :) dzięki!
OdpowiedzUsuńU mnie jest ich cała sterta i na pewno nie zabraknie mi pomysłów :)
UsuńBardzo fajny przepis. Cukinię mam, to i zrobię.
OdpowiedzUsuńNapisz, jak CI wyszły :)
UsuńDawno już nie jadłam placków z cukinii. Muszę znowu zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Póki sezon cukiniowy trwa!
UsuńLubię cukinię, lubię Twoją kuchnię, Anno, więc i te placki na pewno smakowałyby mi.
OdpowiedzUsuńWkrótce pojadę do domu, postaram się przepis wykorzystać.
A soku nie trzeba wyciskać przed dodaniem mąki?
Moja cukinia była stosunkowo sucha, więc mąki było akurat tyle, by połączyła się z jajkiem.
UsuńPlacki z cukinii są moimi ulubionymi, pyszności. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że pyszności!
UsuńWyglądają smakowicie, chętnie przetestuję przepis.
OdpowiedzUsuńCarrrolina Blog-klik
Częstuj się :)
UsuńCukinie uwielbiam w każdym wydaniu, muszę spróbować i tego 😊
OdpowiedzUsuńMam wrażenie, że cukinia jest niedoceniana, a przecież tak wiele potrwa można z niej wyczarować.
OdpowiedzUsuń