Skoro robimy w occie warzywa, to i prawdziwki z warzywami powinny dać radę!
No to zaczynamy. Zapraszam na przepis na sałatkę z borowików z papryką i cukinią:
Składniki sałatki:
600 g kapeluszy prawdziwków600 g cukinii
1 papryka
1/2 papryczki chilli
1 cebula
2 łyżeczki soli
1łyżeczka gorczycy
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 łyżeczka kolendry
250 ml octu jabłkowego
Wykonanie:
kapelusze borowików kroimy na plastry. Cukinię pestkujemy, obieramy ze skóry i kroimy na słupki. Paprykę czyścimy i kroimy w wiórki, podobnie jak cebulę. Papryczkę chilli kroimy na cienkie krążki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy, dodając przyprawy i ocet. Zostawiamy na kilka minut. w tym czasie wyparzamy 6 słoików 250 ml. Sałatkę przekładamy do słoików, zalewamy octem z dna miski. Zakręcamy i pasteryzujemy przez pół godziny.Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis. Z cukinią nie robiłam nigdy ;) No i krócej pasteryzuję, max 20 minut, za to 2 lub 3-krotnie (tak zawsze robię z przetworami z grzybów). Uściski :)
OdpowiedzUsuńInkwi, dwukrotnie, to ja tylko kiedyś fasolkę gotowałam. Ale już przestałam. Trzyma, trzyma. A borowiki były na surowo, stąd 30 minut gotowania.
UsuńTo jest niesprawiedliwe, jedni mają w nadmiarze, a inni nic:-)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę niezwyczajnie, nie posiadania, ale właśnie zbierania, może po deszczach i u nas coś się pojawi, zresztą czy ja wiem, bo na razie mróz, może nie dojdzie do runa.
Robiłam sałatki grzybowe po cygańsku, z przecierem pomidorowym, pozdrawiam serdecznie.
Tak, Mario, masz rację! To niesprawiedliwe!
UsuńZnowu zrobiłem się głodny, znowu przez Annę.
Mario, u nas też długo nie rosły, ale jak sypnęło, to dopiero po wczorajszym mrozie się skończyło.
UsuńKrzysiu, no cóż ja poradzę. Nie da się wirtualnie jedzenia przesłać, jeszcze.
Świetny przepis. Grzyby u mnie jeszcze są, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńSmacznego 😀
UsuńGrzyby! wszędzie grzyby! pełno moja ciocia uzbierała
OdpowiedzUsuńAno pełno. Zaraz sypnie opieńkami.
UsuńU nas też w niedziele było grzybobranie! A przetwory robi mama i babcia <3
OdpowiedzUsuńMoże warto podpatrzeć i się przy nestorkach nauczyć?
UsuńPrzepis zapisuje i gdy tylko będę miała więcej miejsca na przetwory to z pewnością wypróbuje. Grzyby uwielbiam w każdej postaci, a sos grzybowy mogłabym jeść cały rok ;p
OdpowiedzUsuńTo tak jak my. A miejsce na szczęście jeszcze jest w piwniczce, bo teraz buraki i kapustę przetwarzam.
UsuńNigdy nie robiłam takiej sałatki... Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńSpróbuj, całkiem dobra.
UsuńNo no grzyby i cukinia trzeba spróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńU nas łączy się to, co pod ręką.
UsuńSmakowita. Przy obecnej ilości grzybów w lesie to będzie łatwizna :)
OdpowiedzUsuń