|
Kotlety z cukinii- proozycja podania |
Sezon na warzywa dyniowate trwa w najlepsze. W moim ogrodzie dojrzały dynie makaronowe i cukinie. Może nie były to jakieś super giganty, bo ta część ogrodu za domem wymaga jeszcze sporo troski, ale z plonów i tak jestem zadowolona. W związku z urodzajem cukinia często gości w tym roku na naszym stole. Robiłam już cukinię faszerowaną i keczup z cukinii, Zaprawiłam ją z papryką i borowikami, była też zupa krem i placki cukiniowe, dodałam ją nawet do pizzy i zrobiłam frytki! Za to całkiem zapomniałam o cudownych w smaku kotletach! Należało to zmienić.
|
Smażymy na złocisty kolor |
Cukinia a'la schabowy
Składniki:
1 kg cukinii
2 jajka
1 łyżka koziego mleka
bułka tarta
mąka
sól
pieprz
150 g koziego sera dojrzewającego
pół słoika dżemu z kaliny lub borówek
Wykonanie:
|
Topimy kozi ser |
Cukinię obieramy i kroimy w ok. 1 cm plastry. Obtaczamy w mące. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu z mlekiem i dodajemy sól i pieprz. Każdy plaster moczymy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Ser kroimy na tyle plasterków, ile mamy cukinii. Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry cukinii smażymy z jednej strony na złocisty kolor, przekładamy na drugą i na każdym kotlecie układamy plaster sera. Rumienimy. Podajemy na gorąco, aby ser nie zdążył zastygnąć, dekorując każdy kotlet łyżką dżemu z kaliny, borówek lub żurawiny.
Smacznego.
|
Smacznego! |
Poniżej przedstawiam 6 dań z cukinią które waro wypróbować:
Tarta z cukinią
Przecier z cukinii i roladki
Wątróbka drobiowa z cukinią
Bezglutenowe placki z cukinii
Zupa krem z kabaczka
Leczo z cukinii
Ładnie wyglądają na tym talerzu. Lubię smażoną cukinię.
OdpowiedzUsuńA powiedz, co zielonego wystaje z kotletów?
Krzysiu, pietruszka. Najbanalniejsza pietruszka. Aż dziwne, że nie marchewnik albo krwawnik 😂
UsuńNatka pietruszki jest najzwyklejsza, ale przecież wyjątkowa w smaku i aromacie. Krwawnik? A nie byłby gorzki? Nie próbowałem, ale zapach takim się wydaje.
UsuńJa bardzo lubię placki z cukinia, sos do makaronu z cukinia itd itd. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńO właśnie! Sos do makaronu!
UsuńBArdzo lubimy cukinię w leczo, placuszkach ale takich kotletów jeszcze nie próbowaliśmy. Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
UsuńKotleciki często gęsto robimy miałam wysyp cukinii ale kozi ser mnie zaintrygowało.
OdpowiedzUsuńKozi ser jest rewelacyjny! A w razie braku, takowego nada się mozzarella.
UsuńNie jadłam cukinii w żadnej postaci i ten kozi ser mnie trochę zniechęca. Gdy syn miał nie więcej niż 5 lat, moja matka uparła się żebym poiła go kozim mlekiem(wtedy niewiele sklepów go sprzedawało). Od tej pory oboje mamy awersję do wszystkiego co kozie. Jednak sam pomysł na warzywne kotlety(do tej pory to tylko kotlety z soi i placki ziemniaczane) jest fajny. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPod taką postacią cukinii jeszcze nie jadłam, ale na pewno przygotuję taki posiłek :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię bez sera, ale z serem na pewno lepsze!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na cukinię... A uwielbiam pod chyba każdą postacią. Muszę coś znowu upichcić, może właśnie "schabowe"?!
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki z cukini. Z kozim serem jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńTe kotlety z cukinii z kozim serem są lekkie, pełne smaku i idealne jako danie główne lub przekąska. Spróbuj je przygotować i delektuj się ich wyjątkowym smakiem! Smacznego!😋🍽️
OdpowiedzUsuń