wtorek, 26 listopada 2019

Zupa krem z dyni- trzy proste przepisy

Zupa albo psikus?
Aromatyczna zupa krem to danie, które mogłabym jeść codziennie. Pewnie z resztą zauważyliście, że podaję ją dosyć często w różnych wariantach i smakach. Teraz, gdy sezon na dynię trwa w najlepsze, często gości u nas zupa krem z dyni, ale za każdym razem ma zupełnie inny smak. Staram się eksperymentować z przyprawami i dodatkami tak, by wyciągnąć z dyni to, co najlepsze, choć przyznam, że mnie smakuje nawet prosta zupa mleczna z dodatkiem zwiórkowanej dyni zwyczajnej. Wystarczy dodać trochę cynamonu i jest pysznie! No, ale nie o takim daniu dziś będzie, tylko o cudownie rozgrzewającej zupie krem z dyni w różnych wariantach.
Proponuję Wam zatem trzy przepisy na pyszną zupę dyniową.


Popularna zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Zupa z dyni ozdobnej

Składniki:

3 dynie ozdobne z białym miąższem, np. sweet dumpling (ok. 1/5 kg)
1/2 puszki mleczka kokosowego
5 małych marchewek
3 litrów rosołu z indyka
kawałek startego świeżego imbiru
ząbek czosnku
2 małe cebule
1/2 zielonej papryczki chilli
5 łyżek serka homogenizowanego.

Wykonanie:

Dynię obieramy i pestkujemy. Kroimy na kawałki. Marchewkę czyścimy i kroimy w krążki, papryczkę kroimy drobno. Gotujemy w rosole aż warzywa zmiękną. Miksujemy. Serek łączymy z mleczkiem kokosowym. Mieszamy z kremem z warzyw. Imbir ścieramy na tarce. dodajemy do zupy.
Podajemy  z tartym żółtym serem, grzankami i prażonym siemieniem lnianym. Z tego przepisu wychodzi gar zupy dla całej rodziny.

Krem z dyni na słodko

Składniki:

Słodka zupa krem
1/2 kg dyni muszkatołowej
1 l mleczka sojowego o smaku waniliowym
kawałek imbiru (ok. 2 cm)
2 łyżki oleju słonecznikowego
kilka goździków

Wykonanie:

Dynię obieramy ze skóry, pestkujemy i kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i lekko podpiekamy kawałki dyni. Do garnka wlewamy mleczko, dodajemy dynię, goździki i starty na tarce imbir. Zagotowujemy. Gdy dynia zmięknie miksujemy.  Podajemy w kokilkach z uprażonymi pestkami dyni.
Słodka zupa krem z dyni doskonale sprawdzi się jako aromatyczne danie na pierwsze lub drugie śniadanie.

Pikantna zupa krem z dyni

Pikantna zupa krem
Składniki:

1/2 kg dyni zwyczajnej
1 litr serwatki 
kawałek imbiru
1 mały owoc pigwowca lub łyżeczka soku z cytryny
sól
suszona ostra papryka
kilka łyżek oleju słonecznikowego
mieszanka pestek: dynia, słonecznik siemię lniane

Wykonanie:

Dynię przygotowujemy podobnie jak poprzednio. Serwatkę wlewamy do garnka, dodajemy dynię oraz starty imbir i owoc pigwowca, zagotowujemy Gdy dynia zmięknie miksujemy i doprawiamy solą oraz ostrą papryką. Na suchej patelni prażymy pestki. 
Krem z dyni podajemy w kokilkach. Z podanych proporcji wychodzą 4 kokilki zupy.
Tę zupę przygotowałam ostatnio w czasie corocznego mini spotkania blogerów w Domku pod Orzechem.
Niezbędne dodatki w kuchni

Inne pomysły na zupę krem, to znajdziecie je w starszych postach:
Zupa krem z gruszek
Zupa krem ze śliwek
Ziołowa zupa z serków topionych
Kremowa zupa mleczna
Zielona zupa krem z chwastów
Krem z białych warzyw
Bardzo lekki krem z kabaczka
Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z czerwonych warzyw
Krem z pomidorów



43 komentarze:

  1. zupa z mleczkiem kokosowym - mniam! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupy krem coraz częściej goszczą na moim stole. Wypróbuję więc i tę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie gotowałam zupy z dyni, dodaję to warzywo do placków ziemniaczanych, ale czas na wypróbowanie czegoś nowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do placków też daję, ale zupa dyniowa nie ma sobie równych!

      Usuń
  4. Oooo polacznie z pigwowcem mnie bardzo zaciekawilo. Musze przetestować

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie zupa dyniowo tylko na pikantnie - chociaż może być na mleku kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ahhh, zupa-krem z dyni to prawdziwe jedzeniowe, jesienne must have. Z zaprezentowanych wersji najbardziej lubię i preferuję na pikantno.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z mleczkiem kokosowym jeszcze nie próbowałam. Ogólnie na słodko najczęściej ją jem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Najbardziej lubię krem z dyni na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisze sobie przepis. Kilka razy próbowałam robić zupę krem z dyni, ale zawsze wychodziła mi niedobra. Spróbuje z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ... dynia z mleczkiem kokosowym to idealne połączenie ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej rozpowszechnione, ale warto spróbować wariantów z innym mlekiem.

      Usuń
  11. Lubię pikantne potrawy, więc chyba wypróbuję ostatni przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie przepadam za dynią, ale w takich zupach, to pewnie by mi smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pamiętam, pamiętam! Podając, mówiłaś o siemieniu lnianym. Zupy zmiksowane jem od święta, bo żona, a wcześniej mama, nie robią takich. Jak czytam, można nie tylko zrobić je tanio, ale i na wiele, wiele sposobów, mimo że w każdej będzie dynia.
    Mówiłaś też, że nie lubisz gotować, ale czytając Twoje kulinarne teksty, można odnieść inne wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że tak to wygląda :) Po prostu do każdej rzeczy, którą robię staram się wkładać mnóstwo serca :) Także do gotowania :) No, ale musi być kreatywne!

      Usuń
  14. Zupy krem uwielbiam, chociaż moja córka mniej, dyniowa najlepsza!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. krem z dyni jadłam tylko raz... a mleczka kokosowego to nigdy, ale teraz mam ochotę poszaleć w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? A mnie się wydawało, że ta z mleczkiem kokosowym to najpopularniejsza.

      Usuń
  16. Uwielbiam i dynię i zupy kremy niestety mam hipoglikemię reaktywną i nie mogę jeść ani dyni, ani kremów :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. To zdecydowanie jedna z moich ukochanych zup. Chętnie wypróbuję Twoje metody przyrządzania :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Krem z dyni robię wyłącznie z podpieczonej wcześniej hokkaido. Z innych gatunków mi nie smakuje, ale to bez wątpienia też kwestia umiejętności kulinarnych. Dynia ze mną nie współpracuje:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie sprawdza się każda dynia. Latem robiłam zupe nawet z dyni olbrzymiej, która przeleżała prawie rok w czyjeś piwnicy!

      Usuń
    2. Ja również jestem fanką hokkaido przynajmniej do jedzenia w formie zapiekanej, bez innych dodatków. Do zupy jednak dobra jest każda dynia.

      Usuń
    3. Uważam podobnie. Dlatego sieję różne gatunki dyni.

      Usuń
  20. Uwielbiam wszelkie zupy krem :) Mniam

    OdpowiedzUsuń
  21. W tym roku i ja zrobiłam krem z dyni - przesadziłam jednak z imbirem, przez wyszedł jednak krem imbirowy...;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dyni nigdy za wiele, więc cały czas poluję na nowe przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  23. A ja miałem niepowtarzalną okazję posmakować ostatniej zupy Ani.
    Mniam... mniam... Za jakiś czas o tym napiszę.

    OdpowiedzUsuń
  24. Kiedy raz posmakowałam, to w sezonie robię często.

    OdpowiedzUsuń