czwartek, 5 grudnia 2019

Korzenne ciasteczka z dynią i mąka kukurydzianą


Grudzień pachnie korzennie. Wszak to najbardziej zimowy zapach zaraz obok żywicznej woni gałązek jedliny. Jak jednak sprawić, by zapach ten utrzymać przez cały miesiąc? Nie... To nie będzie post o modnych świeczkach pachnących mniej lub bardziej chemicznymi zamiennikami naturalnych aromatów. Nie będę też topić wosków zapachowych i podgrzewać olejków. W Domku pod Orzechem wszelkie aromaty mają być naturalne i unosić się nad kuchennym piecem. Jest to zadanie wybitnie łatwe, gdy ma się w domu łasucha, który nie wyobraża sobie porannej kawy bez dobrego ciasta lub kilku kruchych ciasteczek. Zapraszam więc na pachnący korzennie przepis na kruche ciasteczka z dodatkiem dyni.


Dyniowe ciasteczka z anyżem i goździkami

Składniki:

200 g dyni
100 g masła
300 g mąki kukurydzianej lub pszennej
1 żółtko
5 łyżek cukru
1 łyżeczka zmielonych przypraw: anyż i goździki
1 łyżeczka ziela marchewnika
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Dynię kroimy na małe kawałki i dusimy na maśle aż zmięknie, wsypujemy przyprawy (w razie braku marchewnika można z niego zrezygnować, dodałam go dla podkręcenia anyżowego zapachu). Przecieramy na pure i chłodzimy. Do dyniowego pure dodajemy żółtko, 250 g mąki, cukier, sodę. Wyrabiamy na gładką masę, dodając w razie potrzeby więcej mąki. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
Na stolnicę wysypujemy cienką warstwę mąki i rozwałkowujemy ciasto dyniowe na placek grubości 1-2 mm. Foremkami wykrawamy ciasteczka. Układamy na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 180 stopni.
Po wystygnięciu aromatyczne słodkości  można je polukrować, umoczyć w czekoladzie lub posypać cukrem pudrem. Moje pachnące ciasteczka dyniowe zostały polukrowane najprostszym lukrem na bazie soku z pomarańczy. 


Idealnie nadają się jako drobny upominek świąteczny dla sąsiadów, gdy idzie się kolędować po wigilijnej kolacji.

Inne ciasteczka idealne na prezent lub do porannej kawy znajdziecie tu:

27 komentarzy:

  1. Lubię korzenne ciasteczka, więc chętnie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłam pierniczki, ale z chęcią wypróbuję też ten przepis na ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kukurydziana to alternatywa dla tych, co sa na diecie bezglutenowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale ma też nieco inną konsystencję, więc ciastka są kruche i chrupkie.

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy przepis ! Nigdy nie próbowałam w ten sposób zrobić ciasteczek. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealnie nadają się do dobrego schowania, żeby na dłużej wystarczyły :-)
    No, proszę! Dynia i w ciasteczkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy uważasz, że przed Darkiem schowają się jakieś łakocie? Musiałabym je dobrze zakamuflować!

      Usuń
    2. A nie mówiłem?: swój chłop!

      Usuń
  6. Z chęcią skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto dyniowe i w ogóle potrawy z dynią są bardzo smaczne, ale sama nie potrafię takich robić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem. Nic tylko kupić dynię i działać!

      Usuń
  8. Marchewnik obowiazkowy??? Nie kojarzę gdzie mogłabym dostać w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście nie. Jest dla podkreślenia smaku, bo ma anyżowy aromat. A dostać go raczej nie dostaniesz, chyba że u izerskiej babki, takiej jak ja 😂

      Usuń
  9. Nie wygląda na trudne :) dodatkowym atutem jest mąka, poleca koleżance której córka jest na diecie bezglutenowej

    OdpowiedzUsuń
  10. To musi być przepyszne :) Chyba się skuszę i ja zrobię te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam tradycyjne ciasteczka korzenne, ale Twoich bardzo chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  12. lubię takie przepisy, bo są najsmaczniejsze ;-). Chętnie wypróbuję, bo szukałam alternatywy dla pierniczków :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszą być pyszne. Kocham korzenne przyprawy a te ciasteczka będą ciekawą opcją dla dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają przepysznie, a i receptura nie jest zbyt trudna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Korzenne ciasteczka lubię, ale nigdy z dynią nie robiłam. Może w tym roku to zmienię.

    OdpowiedzUsuń