Pstrąg pieczony na kamieniu
Składniki na 2 osoby:
2 świeże wypatroszone pstrągi z głowami1 cebula
przyprawa do ryb ( wykorzystałam produkt firmy ziolaiprzyprawy.org , które dostałam w prezencie)
1łyżka masła
sól
Folia aluminiowa
Wykonanie:
Rybę płuczemy i osuszamy ręcznikiem. Cebule obieramy i kroimy na wiórki. Do wnętrza pstrąga wkładamy pół cebulki i pół łyżki masła,lekko solimy, obficie posypujemy przyprawą do ryb. Tak przygotowaną rybę układamy na folię aluminiową i szczelnie owijamy.Rozpalamy ognisko. Gdy kamienie wokół staną się bardzo ciepłe układamy na nich rybę. Obracamy ją co jakiś czas, tak by z każdej strony się podpiekła. W zależności od temperatury kamieni i bliskości ognia trwa to od kilku minut do godziny. Jeżeli nie posiadamy kręgu ogniskowego, układamy rybę na grillu i pieczemy po kilka minut z każdej strony.
Podajemy z ziemniakami z ogniska lub chlebem.
Możecie być pewni, że to bardzo proste w wykonaniu danie zaskoczy fanów posiłków na świeżym powietrzu.
P.S. Jeśli przegapiliście post o naszej nietypowej Wigilii to znajdziecie go tu: Boże Narodzenie w górach
Ryba z żywego ognia jest najlepsza na świecie:-)
OdpowiedzUsuńRobiłam rybę z folii i bez; ta z folii jest delikatniejsza, jakby ugotowana na parze, bez folii przyrumieniona i chrupiąca, zależy co kto lubi:-) jedno jest pewne, nie należy żałować ziół do brzuszka ryby przy pieczeniu; inna para kaloszy to pstrągi wędzone, jeszcze ciepłe wyjęte z wędzarni, delicje; myślałaś Aniu o wędzarni? sery można ozłocić dymem, i rybki, i swoje wędzonki; pozdrawiam serdecznie.
Mario, mamy wędzarnię. Robimy wędliny, nawet kiełbasę nauczyłam się robić i kozie sery wędzimy. Ryb jeszcze nie wędziliśmy, ale wszystko przed nami.
UsuńSmakowita taka ryba, samo zdrowie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRybki są pyszne i zdrowe 😁
UsuńDania przygotowywane na żywym ogniu smakują niesamowicie i nie mogą równać się z daniami z piekarnika! Aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńW pełni się z Tobą zgadzam. Dziś mieliśmy kiełbaski z ogniska.
UsuńNie tylko ciekawa potrawa wigilijna, ale i ciekawy pomysł na spędzenie Wigilii przy ognisku :)
OdpowiedzUsuńO tak, było nietypowo.
UsuńTaki pstrąg musi być naprawdę smaczny :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
I to jak!
UsuńMniam, mniam.... Takiego mi apetytu narobiłaś, że chyba wyciągnę grilla mimo zima na zewnątrz.
OdpowiedzUsuńNam udało się rozpalić znów ognisko.
UsuńOryginalny sposób na spędzenie Wigilii. :D Za rybami w takim stylu nie przepadam, wolę paluszki rybne. ;)
OdpowiedzUsuńA dla mnie paluszki to profanacja ryby 😂
UsuńOjej, marzę o takiej Wigilii (lub podobnej), na pewno smakowała wyjątkowo!
OdpowiedzUsuńTak wszystkie potrawy smakowały wyjątkowo.
Usuń... pstrąg to bardzo smaczna ryba, w przygotowana w takich warunkach musi być naprawdę wyjątkowa ...
OdpowiedzUsuńMy lubimy pstrąga, a z ogniska pyszny jest jest też dorsz.
UsuńWow! Jaki nietypowy pomysł na Wigilię, pierwszy raz o takim słyszę. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😁
UsuńCo za fantastyczny pomysł z taką wigilią! Ale... trochę boję się zaproponować najbliższym :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, też bałam się realcji Ślubnego. Mile mnie zaskoczył.
UsuńJa jednak stawiam na kiełbaski,w takich rybach przerażają mnie ości
OdpowiedzUsuńZnowu głód poczułem, a tutaj, w jakimś tanim hotelu w Krakowie, mam tylko jogurt i herbatniki :-(
OdpowiedzUsuńSpróbowałbym takiej miękkiej, z folii, ale i tej chrupiącej, z przepisu Marii.
Aniu, chyba nie uwierzysz, gdy powiem, że wczoraj cały dzień włóczyłem się po… Górach Izerskich.
Masz rację, nie uwierzę i tylko fakt, że nie było nas w domu usprawiedliwia Twoją nieobecność u nas 😂😂😂
UsuńAniu, byliśmy daleko od Was, mimo że w tych samych górach, bo na Gnieździe pod Wleniem. A wiesz, chodząc po tej górze i wynajdując jej skały, pytaliśmy się siebie, czy znasz te miejsca.
UsuńZnasz?
W tamte okolice udało mi się kidyś rodzinę wyciągnąć. Ale muszę znowu Darka zabrać, bo tam mają fajny browar.
Usuń