środa, 19 lutego 2020

Pączki serowe bez mąki pszennej


Karnawał ma się ku końcowi. My w sobotę wybieramy się na zabawę ostatkową do Leśnego Kurortu, nim to jednak nastąpi trzeba jeszcze nacieszyć się karnawałowymi słodkościami. W tym roku kilka razy mieliśmy faworki i pączki serowe. Tradycyjne pączki smażę dopiero w tłusty czwartek, ale dziś naszło mnie na pączusie bez mąki pszennej.












Pączki serowe bez mąki pszennej

Składniki:

150 g twarogu ( u mnie twarożek serwatkowy z mleka koziego)
70g mąki sojowej
80g mąki orkiszowej
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mocnego alkoholu
olej do smażenia

Wykonanie

Twaróg łączymy z żółtkiem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i resztę składników. Mieszamy i pozostawiamy na pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być zwarte i błyszczące. Z ciasta formujemy nieduże kulki ( wychodzi ich ok. 15)

W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy pączusie na ciemnozłocisty kolor. Należy pamiętać, by olej nie był zbyt gorący, bo wówczas pączki serowe z zewnątrz będą spieczone a w środku surowe.
Podajemy po wystygnięciu posypane cukrem pudrem.
Pączki serowe z takiego mixu mąki nie są może tak pulchne jak z mąki pszennej, ale wychodzą smaczne. Idealne do popołudniowej kawy, zwłaszcza dla osób eliminujących zwykła pszenną mąkę z diety. 
Nie są to jednak pączki bezglutenowe gdyż orkisz to odmiana pszenicy, mąka orkiszowa zawiera więc gluten, ale jest on łatwiej przyswajalny niż ten ze zwykłej mąki, a przetwory oriszowe uchodzą za znacznie zdrowsze.
Podobał Ci się przepis? Zajrzyj do innych pomysłów na karnawałowe przysmaki:
Pączki na serku homogenizowanym
Faworki karnawałowe
Całuski na karnawał

36 komentarzy:

  1. Pączusie serowe są przepyszne, dobrze, że właśnie przypomniałam sobie o ich istnieniu. Bez mąki pszennej jeszcze nie próbowałam, może z samą orkiszową bardziej bym próbowała robić, jednak pulchność to coś co się w pączku ceni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, dla mnie jednak ważne jest samo eksperymentowanie z różnymi gatunkami mąki.

      Usuń
  2. Moja znajoma często robi pączki serowe. Jej dzieci je uwielbiają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dzieci też lubią te pączki. Nawet zażyczyły sobie, bym im przywiozła, gdy odwiedzaliśmy je w nowym domu.

      Usuń
    2. U nas cieszą się ogromnym wzięciem, tylko my oprócz kształtu kulkowych pączków robimy jeszcze wydłużone. :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię pączki serowe, ale nie wiem dlaczego jeszcze nie robiłam ich w domu. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nieważne, co Anna dodała, może nawet czasami lepiej się nie dopytywać, na pewno będzie smacznie.
    Aniu, przyznam, że i ja zrobiłem eksperyment. Zobaczyłem w sklepie mąkę z pełnego ziarna, a wiedząc, że jest zdrowsza, kupiłem. A dalej już nic nie było, bo nie wiedząc co robić, mąkę oddałem synowej.
    Wniosek jeden: żeby eksperymentować, trzeba mieć jakieś wyczucie czy dar – jak masz Ty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak. W kuchni przydaje się intuicja. Wtedy tworzy się przepisy, a nie odtwarza. Synowa pewnie ucieszyła się z podarku, bo z takiej mąki zrobisz sporo potraw. Nawet naleśniki.

      Usuń
    2. No i wyszło nam, Anno, że praca w kuchni może być zajęciem twórczym!
      Faktycznie, mogłem zrobić naleśniki...

      Usuń
    3. Ja nigdy nie wątpiłam w to, że gotowanie jest twórczością.

      Usuń
    4. Czyli jutro po pracy tworzę bigos swojego przepisu. A co! Takich dziwności jak Ty robisz, ja nie potrafię, ale przepis na bigos stworzyłem. Czy raczej zlepiłem z różnych przepisów i coś dodałem od siebie.

      Usuń
  5. Pączki serowe często na weekend przygotowuję, cieszą się dużym uznaniem moich smakoszy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też goszczą często, zwłaszcza, gdy zrobiė za dużo twarogu.

      Usuń
  6. U mnie serowe są oponki- koszmarnie się je wyrabia bo wszystko się klei, ale smakują świetnie!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że nie tylko ja mam problem z odczuciami dotyczącymi ciasta na rękach 😅

      Usuń
  7. Super pączusie w zdrowszej opcji, z pominięciem maki pszennej! Takiego bym dziś zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czasami prostsze rozwiązania niż te najbardziej oczywiste w kwestii pączków bywają o wiele ciekawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja córka uwielbia takie pączki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie robić paczki, trochę z tym roboty ale czemu nie. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  11. To wszystko przepięknie wygląda, ale niestety ma mnóstwo kalorii... :D
    Ja szczerze nie potrafię robić pączków, ale to wynika z tego, że po prostu jeszcze nie próbowałam. Gotowanie jest spoko, ale chwilowo mam bardzo dużo innych alternatyw+ moja mama jest świetną kucharką. Obecnie robie co innego, a w odpowiednim momencie się nauczę;))
    Pozdrawiam!

    Blog

    Nowy filmik na kanale- zapraszam:>

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają na naprawdę smaczne, chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja babcia kiedyś robiła takie pączki serowe. Aż przypomniał mi się ich smak :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wyglądają i składniki akurat takie jak dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pączki serowe do tej pory jadłam tylko kupne, u nas w domu jakoś nigdy ich nie robiłyśmy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować! Ja od serowych zaczynałam przygodę z karnawałowym smażeniem.

      Usuń
  16. Uwielbiam te pączki!!!! Ekspresowo się robi i ekspresowo zjada :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie przepadam za pączkami, wolę faworki, jednak Twoja wersja,czyli pączki serowe bardzo mnie zaintrygowały. Nie słyszałam o takich i nigdy ich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ten przepis oryginalny, wart wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń