Takiego wysypu kurek, jak w tym roku
chyba wcześniej nie było. Porastają gęsto niewielki zagajnik
poniżej Kufla. Ostatnio zbierając je myślałam nad sposobem
przygotowania z nich potrawy imieninowej. Takiej, która zaskoczy
gości i wydobędzie z kurek cały ich aromat. Tak właśnie powstał
przepis na sałatkę „Izerski zagajnik”.
Nietuzinkowa sałatka z kurkami
Składniki:
ok. 1 l. świeżych kurek
200 ml kaszy gryczanej palonej
100 ml zielonego groszku (konserwowego
lub blanszowanego świeżego)
pęczek wszewłogi (można zastąpić
pietruszką)
garść kwiatów wyki
kilka łyżek ricotty (u mnie kozia)
olej, pieprz, sól
Przygotowanie sałatki z kurek
Kurki czyścimy, większe grzyby
kroimy, mniejsze zostawiamy w całości, płuczemy i podsmażamy na
oleju, doprawiając je solą i pieprzem. Kaszę gotujemy na sypko.
Groszek odcedzamy. Wszewłogę siekamy, zostawiając kilka gałązek
do dekoracji. Czekamy aż wszystkie składniki wystygną. Kurki
dzielimy na dwie części, odkładając całe kapelusze. Pozostałe
kurki mieszamy z kaszą i groszkiem. Dodajemy ricottę. Doprawiamy
sola i pieprzem do smaku. Półmisek wykładamy folią spożywczą.
Na spód układamy kurki kapeluszami w dół. Obicie posypujemy
posiekaną wszewłogą. Na to delikatnie wykładamy sałatkę, tak by
nie zburzyć kurkowej konstrukcji. Półmisek z sałatką wkładamy
do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Na płaskim talerzy
układamy gałązki wszewłogi. Na to wykładamy półmisek do góry
nogami. Zdejmujemy półmisek z sałatki, a następnie odklejamy
folię. Powstaje kopiec z grzybkami i zieleniną na górze. Dookoła
sypiemy kwiaty wyki, które mają lekko groszkowy smak i świetnie
komponują się z całością.
Danie to zrobiło furorę na moich
imieninach nie tylko atrakcyjnym wyglądem , ale także niebanalnym
smakiem. Połączenie kaszy gryczanej z groszkiem i kurkami oraz
wszewłoga okazało się strzałem w dziesiątkę.
PS.1. Czym jest wszewłoga? Opis ziela wszewłogi
PS.2. Sposób wyłożenia potrawy jest podobny jak w sałatce Izerska polana