niedziela, 25 października 2020

Topinambur - jak go przygotować?


W moim jesiennym menu zdecydowanie królują warzywa sezonowe, a niekwestionowanym pretendentem do korony jest... szpinak. To zielone warzywo dodaję do wielu potraw, łącząc go z najróżniejszymi nieraz zaskakującymi składnikami. Wiem, że dla wielu z Was szpinak jest królem wiosny, jednak w moim ogrodzie sieję szpinak nowozelandzki, który właśnie teraz ma najdorodniejsze liście, a jego walorami smakowymi będę cieszyć się do prawdziwych mrozów.

Dziś jednak chce Wam pokazać jak przygotować danie, którego szpinak jest dodatkiem, bo pierwsze skrzypce gra inny jesienny książę, a mianowicie topinambur, czyli słonecznik bulwiasty. Zapraszam na przepis z topinamburem.

Puree z topinambura


Składniki na jedną porcję:

garść bulw słonecznika bulwiastego

garść świeżych liści szpinaku

2 łyżki oleju

1 łyżka pasty sezamowej tahini

1 łyżka nasion słonecznika

sos sojowy

sól, gałka muszkatołowa

Wykonanie:


Topinambur myjemy i obieramy. Kroimy w plasterki. Szpinak rozdrabniamy lub kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy topinambur. Bulwy szybko miękną, więc po ok. 5 minutach podsmażania dodajemy szpinak i podsmażamy następne 5 minut, cały czas mieszając, by danie nie przywarło do patelni Pod koniec smażenia dodajemy pastę sezamową i doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą. W tym czasie topinambur zdąży się rozpaść na pure. Jeśli nie, to gnieciemy całość widelcem. Na talerzu posypujemy nasionami słonecznika i skrapiamy sosem sojowym.

To danie ze szpinakiem może służyć jako samodzielny posiłek lub dodatek do kaszy gryczanej, stanowiąc idealny obiad dla wegan.

Ja podałam go właśnie z kaszą gryczaną.

Kochasz szpinak? Sprawdź te propozycje:

Makaron ze szpinakiem

Schabowe roladki ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Sos z miechunki pmidorowej ze szpinakiem

18 komentarzy:

  1. Topinambur trochę zapomniany, a szkoda bo jest wartościowy i pyszny. Danie wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Topinamburu nigdy nie jadłam, ale sądzę, że ta propozycja mogłaby posmakować siostrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Topinambur jest bardzo ciekawą rośliną o lekko orzechowym smaku.

      Usuń
  3. Uwielbiam i topinambur i szpinak, więc danie zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to możemy sobie podać ręce. Widzę, że sporo nas łączy.

      Usuń
  4. W życiu nie próbowałam topinambura, ale szpinak jest u mnie obowiązkowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My trafiłyśmy na słonecznik bulwiasty przypadkiem i tak go polubiłyśmy, że teraz mam go w ogrodzie.

      Usuń
  5. Ha a to mi nowość, nawet musiałam sobie wygooglować jego wygląd, widziałam czasem na targu zwłaszcza wśród egzotycznych warzyw ale nie miałam pojęcia jak się nazywa. Uwielbiam szpinak wiec pewnie takie połączenie też by mi odpowiadało.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi egzotycznie. Wolę nazwę słonecznik bulwiasty 😊

      Usuń
  6. Pierwszy raz w życiu słyszę o czymś takim jak topinambur. Człowiek uczy się całe życie ;) brzmi i wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie ostatnio też było szpinakowo :)

    Był koktajl ze szpinaku :) I roladki z tortilli z jego dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejne smakowite danie. Aniu, zauważam u siebie ewolucję w stronę dań jarskich. Wygląd mięsiwa na talerzu wzbudza we mnie mniejszy apetyt niż kolorowe danie warzywne, a że Twoje są smaczne, to wiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U siebie widzę podobną ewolucję. Zdarza się coraz częściej, że gotuję dwie wersje obiadu, tak aby Ślubny nie przeżył szoku. U niego proces odchodzenia od mięsa jest wolniejszy.

      Usuń
  9. Chętnie wypróbuję, powinnam nam zasmakować, wszystkie składniki jak najbardziej lubimy. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie "zachorowałam" na topinambur, chociaż jeszcze niedawno nie wiedziałam, co to jest! Szpinak uwielbiam - czyli pełnia szczęścia na talerzu :D

    OdpowiedzUsuń