Jaglanka na wodzie na śniadanie? Ależ oczywiście, wszak kasza jaglana należy do moich ulubionych kasz. Lubię ją zarówno w wersji śniadaniowej na słodko jak i obiadowej z pikantnym sosem. Czasem robię na niej sałatkę lub dodaję do bezmięsnych farszów. Na blogu pojawia się często w różnych przepisach. Dziś zapraszam na aromatyczne zimowe śniadanie.
Kurkuma z pomarańczą. Uwielbiam
Kłącze kurkumy stało się moim ulubieńcem od razu, gdy pierwszy raz udało mi się je kupić. Od tego czasu towarzyszy moim zimowym potrawom. Kurkuma dodawana jest do moich ulubionych kruchych ciasteczek oraz aromatycznych grzańców. Podobnie jest z pomarańczą. Jakoś tak bardzo mi pasuje ten zestaw smaków.
Jaglanka na zimowe śniadanie
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
kłącze kurkumy
pomarańcza
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Olejek goździkowy lub 1 goździk (opcjonalnie)
Wykonanie:
w rondelku gotujemy kaszę jaglaną z wodą aż do całkowitego odparowania wody. Pod koniec gotowania ścieramy na tarce o małych oczkach ok. 1/2 cm kłącza kurkumy oraz dodajemy goździki lub olejek goździkowy (w zależności od własnych upodobań smakowych) Pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Najładniejsze zostawiamy do dekoracji, resztę dzielimy na mniejsze cząstki. Dodajemy do kaszy jaglanej, mieszamy. Dosładzamy miodem. Jaglankę przekładamy do szklanego pucharka. Ozdabiamy plastrami pomarańczy, czekoladą i słupkami migdałów.
Kasza jaglana z kurkumą i pomarańczą z goździkową nutą to idealny pomysł na zimowe śniadanie bez glutenu i bez laktozy.
Smacznego!
Smacznego!
Inne pomysły na śniadania:
Zdecydowanie nie jest to moja ulubiona kasza. Najbardziej lubię ją w krupniku i pasztetach warzywnych.
OdpowiedzUsuńO tak! Do pasztetów warzywnych też się świetnie nadaje.
UsuńA ja uwielbiam różne kasze. Na pewno wolę je od makaronu. Taka wersja jak najbardziej mi odpowiada i chętnie bym spróbowała, jak smakuje, bo prezentuje się świetnie. 🙂
OdpowiedzUsuńJa chyba też wolę kasze od makaronu. Choć dobrym spagetti nie pogardzę.
UsuńJa z kolei o wiele bardziej przepadam za makaronem, ale siostra jest miłośniczką kasz.
UsuńBardzo lubię kaszę jaglaną. W takiej formie muszę jej koniecznie spróbować. 😊
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszna.
UsuńPrzepis wydaje się prosty w wykonaniu, warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńOwszem, jest banalny a śniadanie staje się wykwintne.
UsuńSiostra przepada za kaszą jaglaną, więc pokażę jej tę propozycję.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie 😉
OdpowiedzUsuńNo niestety, choć wygląda cudnie, to mnie do tego nie przekonasz :)
OdpowiedzUsuńAkurat kaszę jaglaną mogę teraz jeść, co prawda jeszcze długo nie będę mogła cytrusów, ale z jabłkiem lekko przegotowanym się skuszę. :)
OdpowiedzUsuńZ jabłkiem też będzie smaczna.
UsuńPrzekonałaś mnie tym przepisem. Jest wręcz doskonały dla mnie.
OdpowiedzUsuńO! Cieszę się. Napisz, czy Ci smakowało.
UsuńJuż nie raz czytałam o przepisach z kasza jaglaną. Wiem, że jest zdrowa i można ją bardzo smacznie przyrządzić. Musze zapamiętać ten przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam, wszak to moja ulubiona kasza.
UsuńNaprawdę warto się do niej przekonać, nie tylko z powodu walorów zdrowotnych, ale przede wszystkim smakowych, mnóstwo wariacji do wykorzystania. :)
UsuńKiedyś bardziej zajadałam się kaszą jaglaną, teraz trochę mi ten szał przeszedł. Ale taką z pomarańczą zjadłabym z przyjemnością!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki…ech. Byle do Świąt;)
Dasz radę. Herbata też jest dobra 😅 a kasza jest naprawdę pyszna.
UsuńJa muszę polecić ten przepis siostrze, ona lubi kaszę z różnymi dodatkami.
UsuńTo ja poproszę samą pomarańczę, jeżeli jest eko. I smacznego!
OdpowiedzUsuńLubię kaszę jaglaną, właśnie z owocami i to różnymi :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja.
UsuńWygląda niesamowicie apetycznie, jednak ja musze mieć mleko :D no bez nie da rady :D Kinga
OdpowiedzUsuńMleko daję do płatków, zwłaszcza latem, gdy mam dużo koziego mleka.
Usuń