sobota, 12 grudnia 2020

Kasza jaglana z pomarańczą i kurkumą


Jaglanka na wodzie na śniadanie?
Ależ oczywiście, wszak kasza jaglana należy do moich ulubionych kasz. Lubię ją zarówno w wersji śniadaniowej na słodko jak i obiadowej z pikantnym sosem. Czasem robię na niej sałatkę lub dodaję do bezmięsnych farszów. Na blogu pojawia się często w różnych przepisach. Dziś zapraszam na aromatyczne zimowe śniadanie.

Kurkuma z pomarańczą. Uwielbiam


Kłącze kurkumy stało się moim ulubieńcem od razu, gdy pierwszy raz udało mi się je kupić. Od tego czasu towarzyszy moim zimowym potrawom. Kurkuma dodawana jest do moich ulubionych kruchych ciasteczek oraz aromatycznych grzańców. Podobnie jest z pomarańczą. Jakoś tak bardzo mi pasuje ten zestaw smaków.

Jaglanka na zimowe śniadanie



Składniki:


1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka wody

kłącze kurkumy

pomarańcza

1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

 Olejek goździkowy lub 1 goździk (opcjonalnie)


Wykonanie:


w rondelku gotujemy kaszę jaglaną z wodą aż do całkowitego odparowania wody. Pod koniec gotowania ścieramy na tarce o małych oczkach ok. 1/2 cm kłącza kurkumy oraz dodajemy goździki lub olejek goździkowy (w zależności od własnych upodobań smakowych) Pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Najładniejsze zostawiamy do dekoracji, resztę dzielimy na mniejsze cząstki. Dodajemy do kaszy jaglanej, mieszamy. Dosładzamy miodem. Jaglankę przekładamy do szklanego pucharka. Ozdabiamy plastrami pomarańczy, czekoladą i słupkami migdałów. 
Kasza jaglana z kurkumą i pomarańczą z goździkową nutą to idealny pomysł na zimowe śniadanie bez glutenu i bez laktozy. 


Smacznego!
Inne pomysły na śniadania:

27 komentarzy:

  1. Zdecydowanie nie jest to moja ulubiona kasza. Najbardziej lubię ją w krupniku i pasztetach warzywnych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Do pasztetów warzywnych też się świetnie nadaje.

      Usuń
  2. A ja uwielbiam różne kasze. Na pewno wolę je od makaronu. Taka wersja jak najbardziej mi odpowiada i chętnie bym spróbowała, jak smakuje, bo prezentuje się świetnie. 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba też wolę kasze od makaronu. Choć dobrym spagetti nie pogardzę.

      Usuń
    2. Ja z kolei o wiele bardziej przepadam za makaronem, ale siostra jest miłośniczką kasz.

      Usuń
  3. Bardzo lubię kaszę jaglaną. W takiej formie muszę jej koniecznie spróbować. 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wydaje się prosty w wykonaniu, warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, jest banalny a śniadanie staje się wykwintne.

      Usuń
  5. Siostra przepada za kaszą jaglaną, więc pokażę jej tę propozycję.

    OdpowiedzUsuń
  6. No niestety, choć wygląda cudnie, to mnie do tego nie przekonasz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Akurat kaszę jaglaną mogę teraz jeść, co prawda jeszcze długo nie będę mogła cytrusów, ale z jabłkiem lekko przegotowanym się skuszę. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przekonałaś mnie tym przepisem. Jest wręcz doskonały dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Już nie raz czytałam o przepisach z kasza jaglaną. Wiem, że jest zdrowa i można ją bardzo smacznie przyrządzić. Musze zapamiętać ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, wszak to moja ulubiona kasza.

      Usuń
    2. Naprawdę warto się do niej przekonać, nie tylko z powodu walorów zdrowotnych, ale przede wszystkim smakowych, mnóstwo wariacji do wykorzystania. :)

      Usuń
  10. Kiedyś bardziej zajadałam się kaszą jaglaną, teraz trochę mi ten szał przeszedł. Ale taką z pomarańczą zjadłabym z przyjemnością!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki…ech. Byle do Świąt;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dasz radę. Herbata też jest dobra 😅 a kasza jest naprawdę pyszna.

      Usuń
    2. Ja muszę polecić ten przepis siostrze, ona lubi kaszę z różnymi dodatkami.

      Usuń
  11. To ja poproszę samą pomarańczę, jeżeli jest eko. I smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię kaszę jaglaną, właśnie z owocami i to różnymi :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niesamowicie apetycznie, jednak ja musze mieć mleko :D no bez nie da rady :D Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko daję do płatków, zwłaszcza latem, gdy mam dużo koziego mleka.

      Usuń