Któż z nas nie zna dania serwowanego przy okazji wszelkich świąt i imprez rodzinnych? Jajka w majonezie to przecież obowiązkowa przekąska na tradycyjnych przyjęciach. Nasze danie pojawiło się przypadkiem, gdy maiłam wrażenie, że skończyły mi się pomysły na kolacje.
Jajka z podagrycznikiem
Było późne popołudnie, a ja skrollowałam fb. Nagle na jednej z grup kulinarnych dostrzegłam tradycyjne jajka w majonezie i olśniło mnie! Zrobię pyszną kolację. Nie byłabym sobą, gdybym jednak nie dodała czegoś oryginalnego. Tym razem smaku jajom dodaje proch podagrycznikowy. Pod tą tajemnicza nazwą kryje się pogadrycznik zebrany latem, wysuszony i zmielony w młynku. Przygotowana w ten sposób zielona przyprawa jest świetnym urozmaiceniem zimowych potraw. Proch ma intensywnie zielony kolor i lekko pikantny smak.
Jajka w majonezie - przepis
Składniki:
4 jajka od wiejskich kur
1 płat śledzia w oleju lub matiasa
1/2 cebuli
duża łyżka majonezu
łyżka kwaśnej śmietany
łyżeczka łagodnej musztardy
kilka zielonych oliwek
Wykonanie
Jajka gotujemy na półtwardo (4 minuty). Chłodzimy i obieramy ze skorupki. Cebulę siekamy i parzymy. Śledzia kroimy w cienkie paseczki (jeśli jest to matias można go nieco wymoczyć). Cebulę mieszamy ze śledziem i wykładamy na półmisek. Jajka kroimy na połówki i układamy na śledziku. Dokładamy trochę oliwek. Z majonezu, śmietany i musztardy przygotowujemy sos. Polewamy nim jajka. Wszystko posypujemy suszonym podagrycznikiem. Jajka z majonezem posypane podagrycznikiem pięknie się prezentują i świetnie smakują.
Smacznego!
Wlasnie chodzi mi po głowie przygotowanie kolacji i tak mi narobiłaś smaka tymi jajakami,ze biegne do kuchni nastawiać wodę. Bardzo fajny przepis I danie zrobione w mig.
OdpowiedzUsuńWidzę, że to jest zaraźliwe 😂
UsuńPodagrycznik nic mi nie mówi i nie mam tego w kuchni. Natomiast jajka uwielbiamy. Myślę, ze wypróbuję Twój przepis i przygotuję takie jajka na piątek.
OdpowiedzUsuńJeśli klikniesz w suszony podagrycznik, wyskoczy post o dzikich warzywach.
UsuńW prosty sposób można urozmaicić klasyczne danie. Ja wyczekuję już z niecierpliwością czosnku niedzwiedziego :)
OdpowiedzUsuńJa też, zwłaszcza, że jego stanowisko mam przy domu!
Usuńja niestety nie jestem fanką jajek, jak jajka to tylko do ciasta albo panierki, ale myślę, że mężowi by smakowało ;-)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam w każdej postaci!
UsuńUwielbiam jajka, w każdej postaci, zwłaszcza jeśli na miękko z koperkiem, lub na twardo z ciekawą propozycją sosu. :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, każde jajka.
UsuńUwielbiam jajka z dodatkiem majonezu, jest to zdecydowanie mój przysmak.
OdpowiedzUsuńNasz też.
UsuńO ciekawy pomysł z wykorzystaniem ryby. Myślę że ciekawe danie, ale ja jajek unikam w diecie.
OdpowiedzUsuńŚledziki świetnie pasuje do jaj.
UsuńUwielbiam jajka w majonezie. Ze śledziami jeszcze ich nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie skusiłaś tym przepisem. Mam ochotę na takie jajka.
OdpowiedzUsuńJajka w zielonym majonezie? Oczywiście tak! Zwłaszcza ze śledzikiem.
OdpowiedzUsuń