Nie pamiętam, kiedy polubiłam ryż. W domu jadało się go rzadko i tylko jako dodatek do zupy pomidorowej lub z jabłkami. Chyba na studiach polubiłam się z nim bardziej, gdyż szybko się gotował i był tanim, pożywnym daniem. Najczęściej korzystałam z najtańszej opcji. Odkrycie ryżu jaśminowego zrewolucjonizowało moje podejście do potraw z ryżem. Dziś zapraszam was na cudownie aromatyczne słodkie danie, którego gwiazdą jest ryż jaśminowy.
Śniadanie na słodko
Kocham słodkie śniadania: jaglanki, owsianki, musli, naleśniki i omlety. Danie z ryżem jaśminowym na słodko, bez cukru wpisuje się w ten nurt, a dodatek aromatycznych przypraw korzennych sprawia, że zwykłe śniadanie staje się podróżą do ciepłych krajów.
Ryż jaśminowy uprawia się w Tajlandii, miejscu tajemniczym, egzotycznym i pięknym. Jeśli połączymy do z swojską gruszką oraz równie egzotycznym kardamonem otrzymamy smaczny posiłek z nutą dalekiej podróży.
Jak przygotować ryż jaśminowy na śniadanie
Składniki:
1/2 szklanki ryżu jaśminowego
1 szklanka wody
szczypta soli
1/2 l kompotu z gruszkami lub 3-4 świeże gruszki
1 łyżeczka mielonego kardamonu.
2 łyżki mąki ryżowej lub kartoflanej
Wykonanie:
Ryż jaśminowy płukać aż woda przestanie być mętna. Do garnka wlać 1 szklankę wody i wsypać ryż. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut.
Z gruszek lub kompotu przygotować mus. Zagotować, dodać kardamon. Mąkę rozprowadzić niewielką ilością wody i połączyć z musem gruszkowym. Energicznie zamieszać i zagotować.
Ryż przełożyć do szklanej miseczki lub słoiczków deserowych. Zapełnić je do połowy. Uzupełnić musem gruszkowym. Na górze posypać tartymi orzechami, rodzynkami lub kawałkami gruszki.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno jako pyszny, zdrowy deser z owocami bez cukru.
Zakupy w sklepie internetowym Polski Spichlerz
Jak wiecie, kocham zakupy przez Internet, a teraz to naprawdę najlepsza opcja, zwłaszcza gdy tak jak ja mieszka się na całkowitym odludziu i nawet sklep spożywczy odwiedza się sporadycznie.
Do tego trzeba wspomnieć, że w najbliższym miasteczku zdobycie wielu ciekawych produktów jest po prostu niemożliwe, więc i tak rarytasy typu ryż jaśminowy czy kardamon kupuję on-line.
Tym razem skorzystałam z oferty sklepu Polski Spichlerz, gdyż mają fajny wybór kasz, różnych gatunków mąki oraz produktów spożywczych niezbędnych na moim stole. Teraz przed Wielkanocą można się u nich zaopatrzyć tradycyjne produkty wielkanocne typu: chrzan, zakwas na żur, czy ekskluzywne przetwory.
Och, sama z chęcią spróbowałabym tak świetnie prezentującego się słodkiego śniadanka. :)
OdpowiedzUsuńGruszka z kardamonem to super dodatek do lekko słodkiego ryżu jaśminowego.
UsuńNigdy nie jadłam ryżu jaśminowego, ale przepis mógłby mi przypaść do smaku.
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie Ci smakować, gdyż lubisz słodkości i owoce.
UsuńChyba jestem dziwna, bo ryż jaśminowy to jedyny ryż, za jakim nie przepadam. Wszystkie inne lubię, ale tego... nie :)
OdpowiedzUsuńMoże dlatego że jest słodkawy?
UsuńLubię każdy rodzaj ryżu, z wyjątkiem czarnego, ale i tak od czasu do czasu próbuję się do niego przekonać. :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio odkryłam dziki ryż, przyznam, że lubię ziarna.
UsuńDużo też zależy od sposobu przygotowania, ale ryż sam w sobie, bez dodatków też jest pyszny.
UsuńMasz rację, ryż jaśminowy smakuje mi nawet bez dodatków.
UsuńJeszcze ryżu jaśminowego nie próbowałam. Nawet nie słyszałam o takim.
OdpowiedzUsuńTo warto spróbować! Będziesz zaskoczona różnicą.
UsuńPolski Spichlerz. Muszę zapamiętać i spróbować ryżu jaśminowego. Na pewno danie smakowałoby mi, nie tylko dlatego, że zrobione przez Ciebie. Czasami robię ryż na słodko, czyli z dodatkiem słodkich owoców: rodzynki, daktyle, ale i jabłka – co się trafi czy co mam. Dobre jedzenie.
OdpowiedzUsuńZ ryżem jaśminowym będzie jeszcze lepsze!
UsuńWciąż oswajam się ze specyficznym smakiem kardamonu, czasami toleruję go już w kawie, czasem w cieście, może teraz czas na ryż. :)
OdpowiedzUsuńTak, to bardzo specyficzny smak, który niesamowicie lubię.
UsuńZ chęcią spróbuję. Jest to dla mnie całkowita nowość.
OdpowiedzUsuńmiałam przyjemność próbować ich specjałów, byłam totalnie zachwycona, a ćwikła i chrzan na wielkanocnym stole zrobiły furorę :-)
OdpowiedzUsuńO tak! Ślubny zachwycony chrzanem!
Usuń