środa, 24 marca 2021

Ryż jaśminowy z musem gruszkowym


 Nie pamiętam, kiedy polubiłam ryż. W domu jadało się go rzadko i tylko jako dodatek do zupy pomidorowej lub z jabłkami. Chyba na studiach polubiłam się z nim bardziej, gdyż szybko się gotował i był tanim, pożywnym daniem. Najczęściej korzystałam z najtańszej opcji. Odkrycie ryżu jaśminowego zrewolucjonizowało moje podejście do potraw z ryżem. Dziś zapraszam was na cudownie aromatyczne słodkie danie, którego gwiazdą jest ryż jaśminowy.

Śniadanie na słodko


Kocham słodkie śniadania: jaglanki, owsianki, musli, naleśniki i omlety. Danie z ryżem jaśminowym na słodko, bez cukru wpisuje się w ten nurt, a dodatek aromatycznych przypraw korzennych sprawia, że zwykłe śniadanie staje się podróżą do ciepłych krajów.

Ryż jaśminowy uprawia się w Tajlandii, miejscu tajemniczym, egzotycznym i pięknym. Jeśli połączymy do z swojską gruszką oraz równie egzotycznym kardamonem otrzymamy smaczny posiłek z nutą dalekiej podróży.

Jak przygotować ryż jaśminowy na śniadanie



Składniki:

1/2 szklanki ryżu jaśminowego

1 szklanka wody

szczypta soli

1/2 l kompotu z gruszkami lub 3-4 świeże gruszki

1 łyżeczka mielonego kardamonu.

2 łyżki mąki ryżowej lub kartoflanej

Wykonanie:

Ryż jaśminowy płukać aż woda przestanie być mętna. Do garnka wlać 1 szklankę wody i wsypać ryż. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut.

Z gruszek lub kompotu przygotować mus. Zagotować, dodać kardamon. Mąkę rozprowadzić niewielką ilością wody i połączyć z musem gruszkowym. Energicznie zamieszać i zagotować.

Ryż przełożyć do szklanej miseczki lub słoiczków deserowych. Zapełnić je do połowy. Uzupełnić musem gruszkowym. Na górze posypać tartymi orzechami, rodzynkami lub kawałkami gruszki.

Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno jako pyszny, zdrowy  deser z owocami bez cukru.


Zakupy w sklepie internetowym Polski Spichlerz


Jak wiecie, kocham zakupy przez Internet, a teraz to naprawdę najlepsza opcja, zwłaszcza gdy tak jak ja mieszka się na całkowitym odludziu i nawet sklep spożywczy odwiedza się sporadycznie.

Do tego trzeba wspomnieć, że w najbliższym miasteczku zdobycie wielu ciekawych produktów jest po prostu niemożliwe, więc i tak rarytasy typu ryż jaśminowy czy kardamon kupuję on-line.

Tym razem skorzystałam z oferty sklepu  Polski Spichlerz, gdyż mają fajny wybór kasz, różnych gatunków mąki oraz produktów spożywczych niezbędnych na  moim stole. Teraz przed Wielkanocą można się u nich zaopatrzyć tradycyjne produkty wielkanocne typu: chrzan, zakwas na żur, czy ekskluzywne przetwory.

19 komentarzy:

  1. Och, sama z chęcią spróbowałabym tak świetnie prezentującego się słodkiego śniadanka. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszka z kardamonem to super dodatek do lekko słodkiego ryżu jaśminowego.

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam ryżu jaśminowego, ale przepis mógłby mi przypaść do smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie Ci smakować, gdyż lubisz słodkości i owoce.

      Usuń
  3. Chyba jestem dziwna, bo ryż jaśminowy to jedyny ryż, za jakim nie przepadam. Wszystkie inne lubię, ale tego... nie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię każdy rodzaj ryżu, z wyjątkiem czarnego, ale i tak od czasu do czasu próbuję się do niego przekonać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio odkryłam dziki ryż, przyznam, że lubię ziarna.

      Usuń
    2. Dużo też zależy od sposobu przygotowania, ale ryż sam w sobie, bez dodatków też jest pyszny.

      Usuń
    3. Masz rację, ryż jaśminowy smakuje mi nawet bez dodatków.

      Usuń
  5. Jeszcze ryżu jaśminowego nie próbowałam. Nawet nie słyszałam o takim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To warto spróbować! Będziesz zaskoczona różnicą.

      Usuń
  6. Polski Spichlerz. Muszę zapamiętać i spróbować ryżu jaśminowego. Na pewno danie smakowałoby mi, nie tylko dlatego, że zrobione przez Ciebie. Czasami robię ryż na słodko, czyli z dodatkiem słodkich owoców: rodzynki, daktyle, ale i jabłka – co się trafi czy co mam. Dobre jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wciąż oswajam się ze specyficznym smakiem kardamonu, czasami toleruję go już w kawie, czasem w cieście, może teraz czas na ryż. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to bardzo specyficzny smak, który niesamowicie lubię.

      Usuń
  8. Z chęcią spróbuję. Jest to dla mnie całkowita nowość.

    OdpowiedzUsuń
  9. miałam przyjemność próbować ich specjałów, byłam totalnie zachwycona, a ćwikła i chrzan na wielkanocnym stole zrobiły furorę :-)

    OdpowiedzUsuń