Delikatny biszkopt i równie puszystą pianką z jajek to idealne połączenie, zwłaszcza, gdy kury oszalały i niosą się jak zwariowane. Ślubny kocha słodkości, więc i to ciasto docenił za delikatność i wyrazisty smak kakao.
Ciasto biszkoptowe z ptasim mleczkiem
Składniki na biszkopt bez mąki pszennej:
4 jajka
pół szklanki mieszanki mąki ziemniaczanej i ryżowej
5 łyżek cukru
3 łyżki wody
pasta waniliowa lub aromat
szczypta soli
Składniki pianki:
4 jajka
4 duże łyżki kakao
100 ml mleka
4 łyżeczki żelatyny
5 łyżek cukru
szczypta soli
25 ml orzechówki,
kilka orzechów włoskich
kawałek białej czekolady
Wykonanie ciasta:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptowego spodu. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm smarujemy tłuszczem i osypujemy mąką kukurydzianą. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy powoli mąkę i wodę oraz kilka kropel pasty waniliowej.
Osobno ubijamy białka z szczyptą soli. Gdy białka staną się sztywną pianą powoli przekładamy je do masy z żółtek i powoli mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Wyjmujemy do wystudzenia.
Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy kakaową piankę. Zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę i pozostawiamy, by nieco ostygła (nie za bardzo, bo stężeje!). Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy kakao. Osobno ubijamy białka. Gdy będą sztywne, mieszamy delikatnie z masą z żółtek i żelatyną rozpuszczoną w mleku.
Biszkopt nasączamy orzechówką i wykładamy piankę. Na górę ścieramy na tarce orzechy i białą czekoladę, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Najlepiej smakuje do popołudniowej kawy.
P. S. Możesz docenić mnie, stawiając mi kawę: https://buycoffee.to/rozmowkikobiece
Czy można pominąć orzechówkę albo czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńPewnie! Można użyć wody do zwilżenia biszkoptu lub mleka, np. migdałowego
UsuńAlbo soku z ananasów, czasem tak właśnie nasączam biszkopt w wersji bezalkoholowej. :)
UsuńO proszę, fajna alternatywa dla klasycznego biszkoptu. Nie robiłam jeszcze bezglutenowego :)
OdpowiedzUsuńJa miewam bezglutenowych gości, więc szukam alternatywy dla tradycyjnych ciast. A lepiej w częściej wypróbować jakiś pomysł niż potem serwować zakalce 😂
UsuńAleż on apetycznie wygląda. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤️
UsuńO matko, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńNo, jest pyszne!
UsuńPierwszy raz widzę ta pastę waniliową. Jak w końcu będę mogła piec zaopatrzę się w tą pastę.
OdpowiedzUsuńPasta jest fajna, bo z wanilią a nie waniliną jak cukier.
UsuńRóżnica zasadnicza, pomyśleć, że kiedyś nie zdawałam sobie z tego sprawy. :)
UsuńTen biszkopt wygląda naprawdę bajecznie. Chętnie taki zrobię w przyszły weekend. :)
OdpowiedzUsuńSuper! Pochwal się, jak wyszedł!
UsuńKażdy z przyjemnością by zjadł taki biszkopt. Super wygląda.
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńZ kawą, w Waszym towarzystwie, oczywiście!
OdpowiedzUsuńZapewne! Czekamy z kawą na Ciebie!
UsuńOstatnio coraz częściej przekonuję się do bezglutenowych rzeczy i stwierdzam ze są niesamowicie smaczne. Poza tym moja siotsra musiała przejść na dietę bez laktozy i bez glutenu, więc ta opcja jest dla niej idealna. Kinga
OdpowiedzUsuńJa miewam często gości, którzy preferują takie rozwiązania, więc eksperymentuję.
Usuń