Lato to cudowny czas dla wegetarianki, którą staram się być. Lasy, łąki i ogród obfitują w skarby, które mogą posłużyć do przygotowania pysznego obiadu. Tym razem na moim talerzu wylądowały lipcowe grzyby, groszek z ogrodu i macierzanka z łąki. Zapraszam po przepis.
Sezon na kurki
Mam swoje ulubione, sprawdzone miejsce, gdzie co roku zbieram tyle kurek, by wystarczyło zarówno na bieżące spożycie, jak i do słoiczków, mrożenia i suszenia. Dzięki takim zbiorom mogę cieszyć się wspaniałym znakiem tych aromatycznych grzybów przez cały rok i wykorzystywać je w kuchni na wiele sposobów. Moje ulubione potrawy to jajecznica z kurkami oraz potrawy łączące w sobie kurki i zielony groszek. Lubię dodać do tego ryż, jednak Ślubny nie przepada za ryżem, więc tym razem połączyłam groszek i kurki z makaronem.
Makaron z kurkami i groszkiem
Składniki:
1/2 litra świeżych kurek
garść strączków zielonego groszku bezszypułkowego
200 g makaronu świderki
kilka łyżek oleju do smażenia
łyżka świeżych listków macierzanki lub tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
kurki czyścimy, płuczemy i jeśli są duże, kroimy na mniejsze części. Groszek obieramy z ogonków i płuczemy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy grzyby. Strączki groszku blanszujemy i dodajemy do kurek pod koniec smażenia. Makaron odcedzamy i wrzucamy do grzybów i groszku. Doprawiamy macierzanką, solą i pieprzem. Chwilę smażymy, mieszając cały czas. Makaron z kurkami i groszkiem podajemy na ciepło.
Ślubnemu osobno podsmażyłam trochę boczku, by nie marudził, że danie wegańskie.
Smacznego!
Więcej dań z kurkami:
Lubisz moje przepisy, uważasz, że są oryginalne i nietuzinkowe, a do tego warto z nich korzystać?
Kurki, ukochane grzyby, najlepiej smakują, kiedy uzbiera się je samemu, staram się co roku to robić. :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam.
UsuńU nas kurki rzadko podawane są z makaronem, częściej z ryżem, ale chętnie wypróbuję Twój pomysł, powinien nam odpowiadać. :)
OdpowiedzUsuńJa też wolę ryż, ale i ta potrawa wyszła smacznie
UsuńChyba nigdy nie robiliśmy grzybów z makaronem, jestem ciekawa tego połączenia.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne. Polecam.
UsuńDziękuję za polecenie, największy problem będzie ze zdobyciem grzybów �� Pokażę przepis mamie.
UsuńKurki! Kiedyś rosły wielkimi kępami, teraz rzadko je widuję, a cenię wyżej od prawdziwków. Są ładne, chrupkie, smaczne, kolorowe, tylko nie ma ich. Ktoś (kto?) wszystkie wyzbierał.
OdpowiedzUsuńNo chyba ja je wybierałam 😂zaraz idę po następne!
UsuńO tak u nas też sezon na kurki, ale jestem wielką ich miłośniczką. Wszędzie je dodaje, do mięsa, do farszu, do jajecznicy nawet ;)
OdpowiedzUsuńJa też gdzie mogę upycham grzybki ;)
UsuńNawet nie wiesz, jak ja marze o kurkach. Nie jadłam ich tyle lat, a u nas brak
OdpowiedzUsuńPycha! Spróbuję takiego połączenia bo lubię bardzo wszystkie składniki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki w kazdej postaci :D choć niestety sama ich nie zbieram, jak innych grzybów równiez nie, ale to danie wygląda cudownie. Kinga
OdpowiedzUsuńOj, niesamowite pyszności prezentujesz! Aż dosłownie ślinka cieknie i do tego te krajobrazy :)
OdpowiedzUsuń