Ten rok zdecydowanie należy do dyni. Długie płożące się łodygi z baniami u nasady liści opanowały sporą część ogrodu. Kwiaty męskie zjadamy w ogromnych ilościach, a teraz nadszedł czas na owoce. Na niedzielne śniadanie przygotowałam sobie pyszną dyniową słodycz z pokrzywowymi nasionami. Ciekawi dania? Zapraszam.
Lekkie śniadanie z dynią
Składniki:
kawałek dyni ok. 200 g
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka proszku z marchewnika z miętą (można zastąpić przyprawami korzennymi)
kilka łodyżek z zielonymi nasionami pokrzywy
1 łyżeczka siemienia lnianego
4 orzechy włoskie
Wykonanie
Dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z miodem. Wrzucamy dynię i lekko karmelizujemy. Pod koniec smażenia doprawiamy prochem ziołowym, dodajemy siemię lniane oraz orzechy. Gorącą dynię przekładamy na talerz. Posypujemy nasionami pokrzyw (uwaga! Łodyżki bywają kłujące) oraz owocami sezonowymi.
Danie jest sycące i przyznam, że bardzo pyszne! Sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek.
Smacznego!
Zapraszam też na inne przepisy z dynią
A do takiego dania świetnie pasować będzie wino bezalkoholowe CIN&CIN FREE w wersji białej.
Muszę przyznać, że danie wygląda obłędnie. W sumie bardzo lubię dynię i wszytskie jej podobne. Byc może musiałabym spóbować czegoś nowego. Kinga
OdpowiedzUsuńDanie jest przepyszne, a zdjęcia samą mnie zaskoczyły! Rzadko wychodzą mi kulinarne fotki.
UsuńSiostra jest wielką miłośniczką dyni, więc polecę jej ten przepis.
OdpowiedzUsuńSuper! Będzie zachwycona.
UsuńWydaje mi się że na działce mamy jeszcze dynię więc tym bardziej super.
UsuńW takim wydaniu jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem jak by mi to zasmakowało więc może wypróbuję ciekawy recept.
OdpowiedzUsuńPolecam. To naprawdę super danie.
UsuńBardzo ciekawe, oryginalne, wartościowe danie, śniadanie to podstawa dnia:)
UsuńHmm, czemu nie, ale czy ta kłująca pokrzywa jest tam konieczna? :-)
OdpowiedzUsuńWiesz... Nasionka pokrzywy bosko chrupią!
UsuńUwielbiam dynię w różnych postaciach, więc na pewno nie przejdę obok niej obojętnie.
OdpowiedzUsuńDla mnie to też super warzywo.
UsuńTalerz wspaniałości! Dynię bardzo lubię, ale nie mogę niestety jej jeść, więc tylko popatrzę
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie możesz jej jeść.
UsuńProsto i ciekawie jak smacznie, chyba trzeba to sprawdzić ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie!
UsuńNo i proszę! Z poetyckiego salonu do kuchni. Tam czytałem z przyjemnością natury estetycznej, tutaj z przyjemnością wyobrażałem sobie jedzenie Twoich potraw.
OdpowiedzUsuńWczoraj widziałem na Roztoczu ogródek przydomowy, wyglądał na opuszczony. Rosły w nim dynie, cukinie i cebule. Nigdy nie widziałem tak wielkich cebul, a jedną cukinią mogłaby najeść się duża rodzina. Aż szkoda, że tyle dobra się marnuje.
Może się nie zmarnuje, jeśli nie ludzie, to zwierzęta się najedzą. A dynie mam w tym roku monstrualne.
Usuń