poniedziałek, 27 września 2021

Mus dyniowy do pumpkin spice latte

 


Dynia! Dynia wszędzie. Nawet w Starbucksie i w Costa Caffe dostać można dynię w postaci pumpkin spice latte. Widziałam to cudo na zdjęciach na Instagramie, więc pomyślałam, ze skoro i tak mam nieprzebrane zasoby dyni, to sobie taką kawę zrobię. Tylko najpierw trzeba dynię przerobić na mus.

Dynia na słodko


Od pomysłu do działania droga krótka (na szczęście, bo jeśli myślę za długo, to mi motywacja spada i nie zawsze myśli przechodzą w czyny). Wyszłam z domu, zerwałam średnią dynię i zaczęłam kombinować. W efekcie mam dwie różne wersje musu dyniowego. Jeden to bardziej korzenny dżem, drugi przypomina gęsty syrop. Oba sprawdzają się jako dodatek do jesiennej kawy, ale tylko tym pierwszym da się też posmarować bułeczkę na śniadanie.

Korzenny dżem dyniowy

Skałdniki:

1 kg wypestkowanej i obranej dyni

1pomarańcza

250 ml wody

250 g cukru

20 g imbiru

1 łyżka kardamonu w proszku

kilka goździków

1 łyżka cynamonu

Przygotowanie dżemu dyniowego


Dynię kroimy w drobną kostkę (wcześniej można ją pokroić w grube plastry i lekko podpiec w piekarniku, ja położyłam ją na gorącej blasze mojego kaflowego pieca), zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka, uważając, by się nie przypaliła ( w razie potrzeby dodajemy więcej wody). Gdy dynia się rozpadnie dodajemy cukier. Następnie wciskamy sok z pomarańczy i wsypujemy potarty imbir i resztę przypraw. Powstały mus miksujemy blenderem, w celu uzyskania jednolitej masy. Chwilę odparowujemy cały czas mieszając. Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Dodatkowo pasteryzujemy przez ok. 20 minut (ja gotuję słoiki w wielkim garze).

 

Mus dyniowy do kawy

Składniki:

3 kg obranej i wypestkowanej dyni

300 g cukru (jeśli lubi się bardzo słodko, może być więcej)

Łyżka kardamonu

Kawałek laski wanilii lub pasty waniliowej

Łyżeczka imbiru w proszku

kilka goździków

Jeśli ktoś lubi anyż, to jeszcze łyżeczka sproszkowanego anyżu. Przyprawy można z resztą dowolnie komponować w zależności, które korzenne nuty lubi się najbardziej.

Przygotowanie musu dyniowego do kawy


Dynię przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową. Powinno wyjść ok. 1,5 litra soku dyniowego (wysłodki można użyć do ciasta dyniowego lub przecieru dyniowo-pomidorowego). Sok przelewamy do garnka, zagotowujemy i zaczynamy odparowywać do momentu, gdy zostanie ok. 1 litra gęstego soku. Dodajemy cukier i przyprawy. Mieszamy i dalej odparowujemy, na bardzo małym ogniu. Gdy nasz sok zaczyna przypominać gęsty syrop przelewamy go do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy. 

Jak przygotować pumpkin space latte w domu?


Latte dyniowe
to nic innego jak espresso z dużą ilością spienionego mleka i musem dyniowym. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie latte w ekspresie ciśnieniowym i dodanie 1-2 łyżeczek musu. Kawę dodatkowo można posypać cynamonem lub kardamonem.

W wersji bez ekspresu przygotowujemy mocną kawę w kawiarce, spieniamy mleko. Do wysokiej szklanki wlewamy spienione gorące mleko, następnie wlewamy kawę, a na końcu dodajemy mus dyniowy.

Przyznam, że uwielbiam tak przygotowaną kawę i wtedy nie przeszkadza mi, że jest ona słodka.

Podoba Ci się przepis? Skorzystasz? Możesz mi podziękować, stawiajac wirtualną kawę: https://buycoffee.to/rozmowkikobiece

 

 

 

 

6 komentarzy:

  1. O tym dżemie nić nie umiem powiedzieć, ale o zdjęciu kucharki owszem: jest nader udane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesienne gotowanie. Golf bez rękawów -super. A dynia - ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm przepisy wydają się idealne. Na pewno z nich skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wydaje się bardzo ciekawy i smakowity muszę go spróbować, komora hiperbaryczna białystok już odwiedzona więc w nagrodę mam prawo na odrobinę pyszności.

    OdpowiedzUsuń