Z czym kojarzy się jesień? Wiadomo, z barwnymi liśćmi, owocami, orzechami, kasztanami, pysznym ciastem i spacerami. W moi odczuciu kwintesencją jesieni jest ciasto z orzechami i owocami. I takie teraz piekę, wykorzystując sezonowe produkty. Wasze zainteresowanie wzbudziło ostatnio ciasto z dyni, więc ono dziś na blogu króluje.
Słodkie ciasto z warzywami?
Ze względu na odwiedzających nas gości szukam wciąż nowych smaków, dostosowując swoją kuchnię do potrzeb odwiedzających. Do niedawna ciasta wegańskie pojawiały się rzadko i stanowiły raczej ciekawostkę. Nawet warzywa dodawane do słodkości wzbudzały zaskoczenie. Pamiętam, gdy pierwszy raz kosztowałam ciasta marchewkowego, czy buraczkowego brownie. Byłam zaskoczona smakiem i faktem, ze ciasto nie ma smaku zupy 😉 Teraz nikogo już nie dziwią takie dodatki, jednak nadal nie każdy na takie smakołyki się decyduje.
Wegańskie ciasto dyniowe pachnące korzennie
Moi goście zachwycali się ostatnio delikatnym smakiem dyniowego ciasta , a Ślubny chyba nawet nie zauważył, że jego głównym składnikiem była dynia! Z licznych przepisów, jakie można znaleźć w Internecie, zdecydowałam się na korzenne ciasto, jednak zrobiłam je „Po swojemu”.
Wegański murzynek z dyni
Składniki:
2 szklanki mąki
(może być mieszanka bezglutenowych)
1 szklanka pure z
dyni
½ szklanki cukru (lub
ciut więcej, jeśli lubi się słodko)
1 szklanka oleju
2 łyżeczki przyprawy
piernikowej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
Gorzka czekolada na
polewę
Kilka orzechów
włoskich
Jak przygotować
wegańskie ciasto z dyni?
Do miski przesiewamy mąkę i wrzucamy suche składniki. W misce do miksera mieszamy pure z dyni i olej. Partiami dodajemy suche składniki, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przekładamy ciasto na blachę i pieczemy przez pól godziny. Czekoladę rozgrzewamy w kąpieli wodnej lub wkładamy na chwilę do piekarnika po wyjęciu ciasta. Płynną czekoladę nakładamy na ciasto. Dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Ten niebanalny
wypiek smakuje miłośnikom ciast czekoladowych, korzennych, a w grudniu sprawdzi
się w roli piernika.
Jeśli jest się miłośnikiem dyni, to do ciasta koniecznie podajemy pampkin space latte. Przepis na mus dyniowy do kultowego jesiennego latte: Mus dyniowy do kawy
Podobał Ci się przepis? Udostępnij post lub postaw mi kawę. https://buycoffee.to/rozmowkikobiece
Smakowity post. ja bardzo lubię ciasto marchewkowe. Jesteś Aniu bardzo pracowita osobą - podziwiam i gratuluję tych wszystkich umiejętności. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMarchewkowe ciasto też lubię. Jest takie wilgotne. Podobnie jak dyniowe.
UsuńNabrałam ochoty na upieczenie ciasta w domu.
OdpowiedzUsuńPachnieć będzie nieziemsko.
UsuńW szklance zmieściłaś trzy dynie? To musisz mieć naprawdę wielką szklankę.
OdpowiedzUsuńCóż mi napisać? Po prostu zjadłbym takie ciasto!
Świetnie zrobione zdjęcia, Anno.
Ciasto było pyszne, a dynie mam wielkie! Z jednej byłoby kilkadziesiąt szklanek pure 😂
UsuńNa pewno kiedyś się na nie skuszę, uwielbiam dyniowe przysmaki.
OdpowiedzUsuńTo warto wypróbować przepis i się pochwalić jak wyszło.
UsuńDziś u nas gości ciasto marchewkowe, chętnie skuszę się też na dyniowe.
OdpowiedzUsuńMarchewkowe ubóstwiam.
UsuńNawet nie wiesz jak bym zjadła kawałek takiego ciasta... kuszące!
OdpowiedzUsuńNo... Gościom smakowało.
Usuńakurat korzenną nutę bym ominęła, ale ciasto dyniowe jak najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńSprawdzi się jako murzynek.
UsuńZa dynią nie przepadam ale taki murzynek to bym spróbowała chętnie.
OdpowiedzUsuńMyślę, że nawet nie zorientowałabyś się, że to dyniowe. Ślubny nie zauważył 😂
UsuńWiesz, ja wciąż się dziwię takim kombinacjom. Kiedyś zrobiłam brownie z czerwonej fasoli i...nie smakowało mi kompletnie. Być może z tym ciastem będzie inaczej?
OdpowiedzUsuńAle mus dyniowy do kawy? Błagam! Nie!;)))
Pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Każdy lubi coś innego 😏 a ciasto wyszło zaskakującego dobrze. Coraz częściej odwiedzają mnie weganie, więc muszę kombinować.
UsuńKiedyś nie przepadałam za ciastami z udziałem warzyw, a teraz coraz bardziej się w nich rozsmakowuję. :)
OdpowiedzUsuń