Zazieleniło się nareszcie. W ogrodzie jednak póki widać tylko apetycznie wyglądające liście podagrycznika, pokrzywę i mniszek lekarski. A to oznacza, ze to właśnie warzywa nieuprawne wrzucę do obiadu.
Tarta na ziołowym cieście
Pomysł na obiad pojawił się nagle. Po prostu kupiłam szparagi należało je przygotować w ciekawy sposób.
Składniki:
ciasto:
200 g mąki pszennej100g margaryny lub masła
1 jajko
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
garść młodych liści podagrycznika
Farsz:
pół pęczka zielonych szparagów150 g kilku gatunków sera (gouda, camembert, gorgonzola)
pęczek pokrzyw i mniszka lekarskiego
jajko
2 łyżki mąki sojowej
ząbek czosnku
sól
ziarna sezamu.
Tarta ze szparagami- wykonanie
Składniki ciasta wrzucamy do miski, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkujemy i przekładamy do formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem, by nie powstały pęcherze powietrza i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.
W tym czasie z jajka, potartego sera gouda, mąki sojowej i posiekanego czosnku przygotowujemy sos jajeczny (można dodać 2 łyżki wody lub mleka).
Szparagi obieramy z zdrewniałych części, dzielimy na mniejsze kawałki i blanszujemy w lekko solonej wodzie. Zioła siekamy.
Po podpieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika, układamy na nim szparagi ser i posiekane pokrzywy z mniszkiem ( Ślubny dostał jeszcze kawałki szynki) Zalewamy sosem jajecznym, posypujemy sezamem i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Smacznego!
Konieczcie sprawdźcie mojego Tik Toka!
@babciaaniaczyta Odpowiedz użytk. @adriattia może tarta na ziołowym spodzie? #domekpodorzechem #nettle #pokrzywa #podagrycznik #mniszeklekarski #tarta #gotowanie #jemychwasty ♬ dźwięk oryginalny - Babcia Ania
Więcej przepisów na dania z chwastów można znaleźć w moim ebooku: "Jemy chwasty czyli łaka na talerzu"
Tarta wygląda apetycznie...
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńFantastyczny pomysł na obiad, nie tylko w kryzysie.
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńNa taką wiosenną tartę zawsze warto się skusić.
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńU Ciebie jak zawsze mnóstwo nietypowych inspiracji, super i pysznie!
OdpowiedzUsuńStaram się pokazać nietypową kuchnię. Taką jaką tworzę.
UsuńWygląda naprawdę świetnie. Założę się, że równie dobrze smakuje.
OdpowiedzUsuńTak! Jest pyszna!
Usuńoj jak ja szparafi uwielbiam, mniam. Pkrzywa ma dużo dobrodziejstwa w sobie, zdrowa i smaczna ta Twoja tarta:)
OdpowiedzUsuńTeż lubię szparagi!
UsuńUwielbiam takie specjały. Jak one kojarzą mi się z łąką i ziołami. Pokrzywę i szparagi chętnie jem.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że podoba Ci się mój przepis.
UsuńPoczątek zielonego sezonu kulinarnego u Anny!
OdpowiedzUsuńJak zwykle danie wygląda apetycznie.
Dziękuję 💚 i masz rację! Zielona kuchnia ma się dobrze!
UsuńMam w domu praktycznie wszystkie składniki do upieczenia tego ciasta, tak więc postaram się je przygotować jeszcze dzisiaj. W ostatnim czasie polubiłam pieczenie ciast. Nie mam wiele czasu na domowe wypieki,tak więc często wybieram takie ciasta bez konieczności wkładania do piekarnika.
OdpowiedzUsuńSzczególnie w takich gorących dniach jak dzisiaj.
Od siebie polecam jeszcze stronę:
https://andyceramika.pl/
Możecie znaleźć tutaj piękną ceramikę Bolesławiecką. Wypieki podane w takiej formie smakują jeszcze lepiej.
Mmmm taka tarta jest idealna właśnie na lato.
OdpowiedzUsuńTa tarta z chwastami wygląda przepysznie! Uwielbiam gotowanie. Mam zestaw swoich ulubionych przyborów do gotowania i sztućców, które nazywam "szczęśliwym zestawem" dzięki którym wszystkie dania wychodzą przepyszne oraz cudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń