Szybkie serniczki z trzech składników. Czy to w ogóle możliwe? Przekonałam się, że tak.
Wystarczyło kupić mascarpone i ciasto francuskie.
Pomysł był dobry, ale nie wszystko poszło zgodnie z planem. Co dokładnie? Zapraszam .
Pomysł na szybki deser
Miałam plan. Niezbyt przemyślany, ale jednak. Na promocji kupiłam gotowe ciasto francuskie i dwa opakowania smakowego mascarpone. W sumie miały to być produkty na dwa różne desery. W końcu jednak przygotowałam gotowe ciasto francuskie, waniliowe mascarpone i rodzynki.
Ciasto pokroiłam na kwadraty i upchnęłam w silikonowe foremki do babeczek, nałożyłam po łyżce serka. TO BYŁ BŁĄD! Piekłam ciastka w frytownicy Cosori DualBlaze przez 10 minut w 200 stopniach, bo wyczytalam, że taką temperaturę lubi ciasto francuskie. W efekcie sser się przypalił, a ciasto było surowe na spodzie. Musiałam wyjąć ciastka z foremki i dopiec. Rodzinka zjadła ze smakiem, ale wizualnie deser nie wyglądał rewelacyjnie i zamiast 10 minut trwało wszystko znacznie dłużej.
Drugim razem położyłam ciastka na papierze do pieczenia. Inaczej zwinęłam i choć piekłam 10 minut w 190 nic się nie przypiekło, a ciastka wyszły idealne! Z porcji ciasta z biedry oraz małego opakowania serka wychodzi 15 ciastek.
To chyba będą najczęściej przygotowywane ciastka. Tylko muszę pamiętać o zakupie ciasta francuskiego.
I zrobiłam się głodna. Uwielbiam wypieki na bazie ciasta francuskiego.
OdpowiedzUsuńJa też, ale dotychczas kupowałam gotowe ciastka.
UsuńWioleto, ja zawsze czuję głód po lekturze takich postów Ani!
UsuńZapomniałem się podpisać -- Krzysiek G.
UsuńKuszące male serniczki. :) Szkoda, że nie wszystko poszło zgodnie z planem, ale efekt końcowy i tak wyglądał smakowicie.
OdpowiedzUsuńTestowałam, są pyszne, ja dodałam jeszcze orzeszki :D
OdpowiedzUsuń