Odkąd w domu pojawiła się frytownica beztłuszczowa Cosori DualBlaze, znacznie częściej piekę mniejsze ciasta idealne do kawy dla dwóch osób. Tym razem postanowiłam wykorzystać sezonowe owoce oraz ricottę, której o tej porze mam sporo. I tak wymyśliłam sernikczek.
Sernik truskawkowy na drożdżowym spodzie
Ciasto drożdżowe:
Szklanka mąki
1 jajko
5g drożdży
Kilka łyżek mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
Drożdże rozcieramy z cukrem, odrobiną mleka i łyżką mąki. Odstawiamy na chwilę.
Do miski przesiewamy mąkę tortową, wbijamy jajko, dodajemy zaczyn drożdżowy i olej. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki. Jeśli trzeba dodajemy odrobinę mąki lub mleka.
Masa serowa:
200 ml ricotty ( miałam salaterkę koziej ricotty)
Kilka truskawek 2-3 łyżki cukru
Jajko
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę.
Blaszkę do pieczenia w air fryerze smarujemy tłuszczem . Ciasto drożdżowe formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na cienki placek. Wkładamy do blaszki tak, by powstał spód i rant. Wlewamy do środka masę serową. Odstawiamy do wyrośnięcia lub wkładamy do air fryera na 10 minut temp 80 stopni z powietrzem. Następnie pieczemy 20 minut w temp 160 stopni.
Smacznego!
Uwaga!
Jeśli chcemy upiec je w tradycyjnym piekarniku, trzeba podwoić składniki i użyć średniej wielkości tortownicy.
Jaki fajny przepis. Dość oryginalny.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCzy to frytkownica na gorące powietrze beztłuszczowa? Mam taką ale z dziurkowanym wsadem.
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie taka. Foremki wklada się na ten dziurkiwany spód.
UsuńPołączenie kremowego sera z drożdżowym spodem brzmi niezwykle ciekawie, a przy tym apetycznie - idealny przepis na słodkość do kawy lub na wizytę gości. 🥧
OdpowiedzUsuńTo prawda. Śląskie kołocze są drożdżowe, a to właśnie kołocz z serem był inspiracją.
UsuńCiekawy przepis. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam że w frytkownicy można upiec ciasto. Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńW tej maszynie, jak rozumiem, można zrobić frytki nienasiąknięte tłuszczem? Aniu, a czy są tak samo dobre jak te tradycyjne?
OdpowiedzUsuńZapomniałem o podpisie - Krzysiek G.
UsuńNa pewno warto spróbować. Zapisuje przepis
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Chętnie spróbowałabym kawałek.
OdpowiedzUsuń