https://panboczniak.pl/wp-content/uploads/2024/02/trimelka.png |
Trzęsak morszczynowaty czyli tremella to ciekawy grzyb przypominający pokrojem siedzunia sosnowego. Ponieważ w naszych lasach póki ci grzybów brak, korzystam z suszonych. Właśnie tak trafiłam na ten chiński przysmak.
Trzęsak morszczynowaty w cieście
Składniki:
Dwa owocniki trzęsaka
1 jajko
Kilka łyżek mąki orkiszowej
Szczypta soli
Szczypta papryki
Olej do smażenia
Suszone grzyby namaczamy w bulionie warzywnym. Z jajka, mąki i przypraw przygotowujemy ciasto. Grzyby wyjmujemy z bulionu, odcedzamy. Grzyby moczymy w cieście i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na rumiano z wszystkich stron.
Podajemy z kaszą lub ziemniakami i surówką. Grzyby przyjemnie chrupią i są naprawdę smaczne.
Warto dodać, że tremella ma właściwości odmładzające i wspomagające mózg.
Następnym razem do przygotowania dania wykorzystam air fryera.
Grzyby można kupić w sklepie Pan Boczniak
Jej, pierwszy raz słysze o tym przysmaku. Ciekawe, ciekawe.
OdpowiedzUsuńSporo grzybów czeka jeszcze na odkrycie.
UsuńNigdy nie słyszałam k nim. Myślę że warto spróbować.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!
UsuńBardzo lubię grzyby, więc zachęcony zajrzałem na stronę. Cena dość wysoka, ale chyba się skuszę. Adres zapisałem.
OdpowiedzUsuńKrzysiek G.
Tak, cena nie jest niska, ale kilka posiłków da się zrobić.
UsuńCiekawa alternatywa dla naszych rodzimych grzybów. Chętnie wypróbowałabym go w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńSprawdź też inne grzyby.
UsuńUwielbiam siedzunia sosnowego, więc muszę spróbować tego chińskiego przysmaku.
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką siedzunia.
UsuńPierwszy raz widzę taką nazwę. Myślę że warto się zainteresować.
OdpowiedzUsuń