sobota, 4 stycznia 2025

Wytrawne rogaliki na karnawał


 Karnawał to czas imprez i zabawy,  warto więc stworzyć niebanalne przekąski dla wegetarian i mięsożerców. Wytrawne rogaliki z różnym farszem idealnie się tu sprawdzą. 

Wegetariańskie rogaliki na słono 


Zacznijmy od farszu,  bo ten jest tu najważniejszy. Sprawdzą się wszystkie wegetariańskie pomysły na klopsiki i kotleciki. 

Ja przygotowałam farsz z gotowanej ciecierzycy,  soczewicy,  płatków owsianych, wędzonych grzybów i czerwonej papryki. Dodanie wędzonych grzybów lub warzyw świetnie się sprawdza w daniach wegańskich. Farsz doprawiłam solą i majerankiem. 

Ciasto drożdżowe przygotowałam wg przepisu na paszteciki. 

Z pół kilograma mąki wyszło ciasto na 24 rogaliki. 

Gdy mamy już ciasto i farsz,  zaczynamy robić rogale. 

Wytrawne rogaliki 


Ciasto dzielimy na 4 kulki. Każdą wałkujemy na okrągły placek. Kroimy go na osiem części. Na każdej układamy farsz i formujemy rogaliki. 

Układamy na blasze,  smarujemy  wodą z gotowania ciecierzycy i posypujemy czarnuszką. 

Pieczemy do zarumienienia w temper


aturze 180 stopni. 

Podajemy na ciepło z bulionem lub barszczem. 

Można też podać na zimno.




 

1 komentarz: