Karnawał to czas imprez i zabawy, warto więc stworzyć niebanalne przekąski dla wegetarian i mięsożerców. Wytrawne rogaliki z różnym farszem idealnie się tu sprawdzą.
Wegetariańskie rogaliki na słono
Zacznijmy od farszu, bo ten jest tu najważniejszy. Sprawdzą się wszystkie wegetariańskie pomysły na klopsiki i kotleciki.
Ja przygotowałam farsz z gotowanej ciecierzycy, soczewicy, płatków owsianych, wędzonych grzybów i czerwonej papryki. Dodanie wędzonych grzybów lub warzyw świetnie się sprawdza w daniach wegańskich. Farsz doprawiłam solą i majerankiem.
Ciasto drożdżowe przygotowałam wg przepisu na paszteciki.
Z pół kilograma mąki wyszło ciasto na 24 rogaliki.
Gdy mamy już ciasto i farsz, zaczynamy robić rogale.
Wytrawne rogaliki
Ciasto dzielimy na 4 kulki. Każdą wałkujemy na okrągły placek. Kroimy go na osiem części. Na każdej układamy farsz i formujemy rogaliki.
Układamy na blasze, smarujemy wodą z gotowania ciecierzycy i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy do zarumienienia w temper
aturze 180 stopni.
Podajemy na ciepło z bulionem lub barszczem.
Można też podać na zimno.
Wyglądają bardzo apetycznie. Jak wszystkie Twoje kulinaria.
OdpowiedzUsuń