Karnawał to czas imprez i zabawy, warto więc stworzyć niebanalne przekąski dla wegetarian i mięsożerców. Wytrawne rogaliki z różnym farszem idealnie się tu sprawdzą.
Wegetariańskie rogaliki na słono
Zacznijmy od farszu, bo ten jest tu najważniejszy. Sprawdzą się wszystkie wegetariańskie pomysły na klopsiki i kotleciki.
Ja przygotowałam farsz z gotowanej ciecierzycy, soczewicy, płatków owsianych, wędzonych grzybów i czerwonej papryki. Dodanie wędzonych grzybów lub warzyw świetnie się sprawdza w daniach wegańskich. Farsz doprawiłam solą i majerankiem.
Ciasto drożdżowe przygotowałam wg przepisu na paszteciki.
Z pół kilograma mąki wyszło ciasto na 24 rogaliki.
Gdy mamy już ciasto i farsz, zaczynamy robić rogale.
Wytrawne rogaliki
Ciasto dzielimy na 4 kulki. Każdą wałkujemy na okrągły placek. Kroimy go na osiem części. Na każdej układamy farsz i formujemy rogaliki.
Układamy na blasze, smarujemy wodą z gotowania ciecierzycy i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy do zarumienienia w temper
aturze 180 stopni.
Podajemy na ciepło z bulionem lub barszczem.
Można też podać na zimno.
Wyglądają bardzo apetycznie. Jak wszystkie Twoje kulinaria.
OdpowiedzUsuńI pomyśleć, że kiedyś nie umiałam piec...
UsuńJa nadal nie umiem. Czy to znaczy, że... Ee, nie mam szans na zdobycie takich umiejętności!
UsuńWygląda obłędnie w wolnej chwili je zrobię mmm Aż zgłodniałam. Dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że jesteś zainteresowana.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Nie robiłam nigdy takich.
OdpowiedzUsuńRogaliki na słono zapowiadają się super.
OdpowiedzUsuńNa pewno warto spróbować. W takiej wersji nie robiłam rogalików.
OdpowiedzUsuńEleganckie i pyszne. Super inspiracja na karnawał :)
OdpowiedzUsuńZapowiadają się świetnie. Nigdy takich nie robiłam.
OdpowiedzUsuńKarnawał to idealna okazja na takie przekąski – dziękuję!
OdpowiedzUsuń