sobota, 4 stycznia 2025

Wytrawne rogaliki na karnawał


 Karnawał to czas imprez i zabawy,  warto więc stworzyć niebanalne przekąski dla wegetarian i mięsożerców. Wytrawne rogaliki z różnym farszem idealnie się tu sprawdzą. 

Wegetariańskie rogaliki na słono 


Zacznijmy od farszu,  bo ten jest tu najważniejszy. Sprawdzą się wszystkie wegetariańskie pomysły na klopsiki i kotleciki. 

Ja przygotowałam farsz z gotowanej ciecierzycy,  soczewicy,  płatków owsianych, wędzonych grzybów i czerwonej papryki. Dodanie wędzonych grzybów lub warzyw świetnie się sprawdza w daniach wegańskich. Farsz doprawiłam solą i majerankiem. 

Ciasto drożdżowe przygotowałam wg przepisu na paszteciki. 

Z pół kilograma mąki wyszło ciasto na 24 rogaliki. 

Gdy mamy już ciasto i farsz,  zaczynamy robić rogale. 

Wytrawne rogaliki 


Ciasto dzielimy na 4 kulki. Każdą wałkujemy na okrągły placek. Kroimy go na osiem części. Na każdej układamy farsz i formujemy rogaliki. 

Układamy na blasze,  smarujemy  wodą z gotowania ciecierzycy i posypujemy czarnuszką. 

Pieczemy do zarumienienia w temper


aturze 180 stopni. 

Podajemy na ciepło z bulionem lub barszczem. 

Można też podać na zimno.




 

11 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Jak wszystkie Twoje kulinaria.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pomyśleć, że kiedyś nie umiałam piec...

      Usuń
    2. Ja nadal nie umiem. Czy to znaczy, że... Ee, nie mam szans na zdobycie takich umiejętności!

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie w wolnej chwili je zrobię mmm Aż zgłodniałam. Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że jesteś zainteresowana.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł. Nie robiłam nigdy takich.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rogaliki na słono zapowiadają się super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno warto spróbować. W takiej wersji nie robiłam rogalików.

    OdpowiedzUsuń
  7. Eleganckie i pyszne. Super inspiracja na karnawał :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapowiadają się świetnie. Nigdy takich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Karnawał to idealna okazja na takie przekąski – dziękuję!

    OdpowiedzUsuń