poniedziałek, 17 marca 2025

Grochówka bez mięsa? Wegańska zupa grochowa

 


Grochówka zazwyczaj kojarzy się z dużą ilością wędzonego boczku i kiełbasy. Czy można zrobić zupę grochową bez dodatku mięsa? 

Aromatyczna grochówka bez mięsa 


Uwielbiam zupy i gotuję je bardzo często. Najlepsze wychodzą ze świeżych warzyw,  ale i te zimowe,  przygotowywane z zapasów też mogą być pyszne. 

Moje ostatnie odkrycie odkrycie to wegetariańska grochówka. 

Wykorzystałam: szklankę grochu w połówkach,  marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora. 

To co ważne moim przepisie to dwa wędzone składniki: grzyby i paprykę ( oba wędzimy samodzielnie przy okazji przygotowywania wędzonych serów kozich)

Oczywiście grochówka nie obejdzie się bez majeranku,  pieprzu i czosnku. 

Wykonanie bezmięsnej grochówki 


Groch zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. 

Groch zaczynamy gotować z dodatkiem wędzonej papryki i grzybów.  Po ok. 30 minutach wrzucamy włoszczyznę.  Gotujemy do miękkości składników w razie potrzeby dolewając wody. Doprawiamy solą,  majerankiem i pieprzem. Pod koniec dodajemy siekany czosnek. 

Osobno podsmażamy gotowane i pokrojone w plastry ziemniaki i cebulkę. 

Ziemniaki przekładamy na talerz i zalewamy zupą. 


Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Bardzo dawno jadłam grochówkę. Wersja wege też może być smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ta zupa musi być pyszna. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń