Grochówka zazwyczaj kojarzy się z dużą ilością wędzonego boczku i kiełbasy. Czy można zrobić zupę grochową bez dodatku mięsa?
Aromatyczna grochówka bez mięsa
Uwielbiam zupy i gotuję je bardzo często. Najlepsze wychodzą ze świeżych warzyw, ale i te zimowe, przygotowywane z zapasów też mogą być pyszne.
Moje ostatnie odkrycie odkrycie to wegetariańska grochówka.
Wykorzystałam: szklankę grochu w połówkach, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora.
To co ważne moim przepisie to dwa wędzone składniki: grzyby i paprykę ( oba wędzimy samodzielnie przy okazji przygotowywania wędzonych serów kozich)
Oczywiście grochówka nie obejdzie się bez majeranku, pieprzu i czosnku.
Wykonanie bezmięsnej grochówki
Groch zalewamy wodą i moczymy kilka godzin.
Groch zaczynamy gotować z dodatkiem wędzonej papryki i grzybów. Po ok. 30 minutach wrzucamy włoszczyznę. Gotujemy do miękkości składników w razie potrzeby dolewając wody. Doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem. Pod koniec dodajemy siekany czosnek.
Osobno podsmażamy gotowane i pokrojone w plastry ziemniaki i cebulkę.
Ziemniaki przekładamy na talerz i zalewamy zupą.
Smacznego!
Bardzo dawno jadłam grochówkę. Wersja wege też może być smaczna.
OdpowiedzUsuńAleż ta zupa musi być pyszna. Rewelacja!
OdpowiedzUsuń